No es pot tenir tot en aquesta vida. O, almenys, és molt complicat d'aconseguir-ho. L'alvocat és l'exemple més clar d'aquest fet. Aquest aliment 'gastro' és molt saludable i molt beneficiós per al nostre organisme, però, alhora, és molt perjudicial i un desastre absolut per al planeta. Farcit, amb gambes, amb salsa guacamole, en un batut, o en una amanida. Per esmorzar, dinar o sopar. En els darrers anys l'alvocat ha començat a formar part del règim alimentari de bona part de la població mundial. Ara bé, atenció perquè per al bé de tots has de deixar de posar alvocat als teus plats: des de La Gandula et deixem la raó.

🥶 Pel bé de tots, has de deixar de descongelar productes a temperatura ambient
 

Adeu-siau a l'alvocat: els teus plats han de patir un canvi urgent

Fa tot just unes dècades l'alvocat era un aliment desconegut per a la major part de la població europea, però avui en dia gaudeix de gran popularitat: s'unta a les torrades, s'afegeix a les amanides, se serveix amb el salmó, acompanya el sushi… La seva versatilitat culinària, juntament amb les seves saludables propietats nutricionals -conté vitamina E i omega 3-, l'han convertit els darrers anys en la fruita de moda.

Caneló d'alvocat, tonyina vermella i mango / Foto: BAR MONO
Caneló d'alvocat, tonyina vermella i mango / Foto: Bar Mono

Tant és així que a Europa el consum d'aquesta fruita tropical originària de Mèxic principalment creix a un ritme del 15% anual, mentre que als Estats Units s'estima que cada habitant arriba a consumir 30 quilos per any. Tot i això, aquesta fama que ha adquirit per ser percebut com un aliment saludable, està perjudicant la salut del planeta afavorint el canvi climàtic. El cultiu de l'alvocat, una de les tres exportacions principals del sector agrícola i agroindustrial, es recolza en pràctiques com la tala indiscriminada i il·legal d'arbres, dany al subsòl i ús excessiu d'aigua. Durant 2021, el valor de les exportacions d'alvocat es va enfilar fins als milers de milions de dòlars.

El cultiu de l'alvocat, una de les tres exportacions principals del sector agrícola i agroindustrial, es recolza en pràctiques com la tala indiscriminada i il·legal d'arbres, dany al subsòl i ús excessiu d'aigua

L'alvocat necessita una elevada quantitat d'aigua. La Water Footprint Network afirma que "es necessiten 2.000 litres d'aigua per produir un quilo d'alvocat, quatre vegades més de la quantitat necessària per produir un quilo de taronges i 10 vegades més que la quantitat per produir un quilo de tomàquet". El cultiu d'aquesta fruita està causant greus problemes mediambientals als països productors més grans. A Mèxic (principalment a l'estat de Michoacán) "molts agricultors han arribat a cremar àmplies zones de bosc per convertir-se al monocultiu d'alvocat", declara el diari espanyol La Vanguardia. A més, l'alta retenció d'aigua per al cultiu de l'alvocat disminueix la quantitat d'aigua disponible per als animals i els habitants de la zona.

Aguacate a la mitad
Un alvocat partit per la meitat / Foto: Pixabay

Com solucionar el problema?

Renunciar totalment a aquest superaliment podrà semblar a molts un repte massa complicat. Tampoc boicotejar per complet un producte l'exportació del qual es va convertir per a alguns països en una activitat econòmica puixant de milers de milions de dòlars sembla la solució més apropiada. Per tant, què s'hi pot per posar remei? Per exemple, la pròxima vegada que vagis al supermercat, podries començar a fixar-te en quina és la procedència dels productes que compres i quins han obtingut certificacions de sostenibilitat social, ambiental o econòmica.