La congelació és un bon mètode per conservar aliments, però s'ha de fer correctament perquè no perdin propietats. La descongelació s'ha de fer adequadament per evitar la multiplicació de bacteris. La congelació idònia ha de ser ràpida. S'afavoreix mitjançant congeladors potents, nets, amb espai suficient i introduint envasos petits i prèviament refredats a la nevera, submergits en aigua amb glaçons de gel o mantenint-los una estona sota el raig d'aigua freda. Però què passa amb la descongelació? Com s'ha de fer?

🥑 Pel bé de tots, has de deixar de posar alvocat a les teves amanides: aquí en tens la raó
 

Com descongelar els aliments?

La descongelació idònia ha de ser lenta i a temperatures de refrigeració: és recomanable treure el menjar del congelador amb una antelació de 12 hores i deixar-lo a la nevera sobre un plat o safata que reculli el líquid que es generi. El més important és no descongelar cap aliment a temperatura ambient. Si es fes així, els bacteris presents a l'aliment que han estat inactius durant la congelació, es multiplicarien i s'incrementaria el risc de toxiinfeccions alimentàries. Segons remarquen diverses organitzacions com l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) o l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), aquests són els consells per descongelar encertadament els aliments.

La descongelació idònia ha de ser lenta i a temperatures de refrigeració: és recomanable treure el menjar del congelador amb una antelació de 12 hores i deixar-lo a la nevera

  • Tenir les mans i els utensilis nets quan es manipulin aliments, per exemple, en dividir trossos grans d'aliments en trossos més petits.
  • Abans de descongelar, trenca els blocs grans de peix o gambes congelats dins de l'envàs.
  • Descongela només la quantitat necessària d'aliments i mantingues la resta congelada.
  • A la nevera: convé col·locar l'envàs de la carn, el peix o el marisc, sobre un plat o safata perquè el líquid que es desprengui no contamini altres aliments.
carn congelada
Antelació de 12 hores i deixar-ho a la nevera / Foto: Pexels
  • Al microones: és millor descongelar l'aliment en petites porcions, parant de tant en tant i remenant-ne el contingut. D'aquesta manera es facilita la descongelació uniforme i s'evita que l'exterior s'escalfi i romangui congelat l'interior de l'aliment. Convé cuinar immediatament aquests aliments, ja que alguna part ha pogut començar a coure's.
  • Descongela les verdures i les fruites sota l'aigua corrent freda, preferiblement a l'envàs original.
  • Llegeix sempre el mode de conservació de l'aliment recomanat pel fabricant: hi ha certs aliments, com les verdures trossejades que es venen congelades, que es poden cuinar directament sense descongelar.

El congelador, una màquina del temps

Les dades de l'ACSA són evidents: 1 de cada 3 aliments que es produeix al món s’acaba llançant. Això significa que es malbaraten 1.300 milions de tones d’aliments anualment en tot el planeta i que només amb una reducció del 25% d'aquesta xifra es podria acabar amb la desnutrició mundial. Aquí pot tenir molt a dir un congelador. Perquè actua com una màquina del temps, un emmagatzematge culinari per evitar el malbaratament. És un trasto capaç d'aturar els processos bacteriològics i enzimàtics que destrueixen els aliments: un objecte capaç de donar-nos temps i vida. És, per dir-ho en termes tècnics, una meravella.