El pòdcast itinerant Voces en Ruta es trasllada des de la República Txeca fins a Viena, la capital austríaca, bressol d'alguns dels cafès més il·lustres d'Europa i el lloc on se celebren els espectacles d'òpera més importants del món. La bullícia d'una gran ciutat centreeuropea es fa notar des de molts quilòmetres enrere. Travessem la frontera entre Txèquia i Àustria i, després d'enganxar-nos la vinyeta corresponent a la lluna davantera del vehicle (sí, a Àustria encara t'has d'enganxar l'autorització per viatjar per certes autopistes en el vidre), posem rumb a Viena.

🚐 La volta a Europa en autocaravana i un pòdcast itinerant, cada dimecres a El Nacional.cat
 

'Voces en Ruta' arriba a Viena: on dormir a la capital d'Àustria amb autocaravana

No queda gaire lluny de la frontera nord. De fet, el viatge va acabar sent molt més curt del previst. Però, quan encara quedaven algunes desenes de quilòmetres per entrar en l'àrea metropolitana, la quantitat de cotxes a les autopistes tornava a ser més que notable. Des de Cracòvia que no ens trobàvem tantíssim trànsit. I això que sempre que decidim entrar a una gran ciutat ho fem en les hores menys freqüentades.

En aquesta ocasió hem optat per quedar-nos en una àrea d'autocaravanes amb molt bones ressenyes al sud de la ciutat. Altres viatgers ens havien explicat que en certs punts de Viena podia ser perillós adormir per lliure, una cosa que per desgràcia sol ser bastant comuna en els grans nuclis urbans. Com el lloc de pernoctació ens va semblar més que raonable (per tot just 25 euros les 24 hores comptava amb dutxes, aigua potable, descàrrega d'aigües grises i fins i tot diverses rentadores i assecadores), decidim quedar-nos 5 dies.

Els cafès de Viena que no et pots perdre i un espectacle en l'òpera per menys de 15 euros

El primer que ens va cridar l'atenció van ser els llegendaris cafès de Viena. Noms com el Cafè Central, Landtman o Sperl segur són tremendament suggeridors per a tots els fans de l'estil de vida més cosmopolita de l'antiga capital de l'Imperi austrohongarès. En ells, personatges de la talla de Sigmund Freud, Gustav Mahler o Marlene Dietrich passaven les tardes xerrant amb altres personalitats de l'època. Tot això acompanyat de la música de Mozart i Beethoven, que de vegades participaven de les vetllades musicals amb música en directe, com és el cas del famós Cafè Frauenhuber.

catedral san esteban viena austria que fer
La catedral de Sant Sebastià és un dels punts d'interès de Viena / Foto: M. S. i C. T.

A més, vam tenir l'oportunitat d'accedir a la Wiener Staatsoper (Òpera de Viena). L'experiència de veure un espectacle en directe és una cosa que s'ha de fer, almenys, una vegada en la vida. A més, existeixen unes entrades a un preu especialment reduït (tan sols 12 euros) en les quals l'obra s'ha de veure estant dempeus. Només poden comprar-se una hora i mitja abans del començament, de forma presencial i fins i tot que s'esgotin les existències (hi ha unes 500 en total).

L'imperdible de la cuina vienesa: l'autèntic pastís de Sacher

En el nostre cas, l'obra va ser "El barber de Sevilla". Una increïble performance en italià els càntics del qual ressonaven de forma espectacular per tota la sala. A més, tots els assistents (inclosos els low cost, per descomptat) compten amb unes senzilles tauletes electròniques en què es tradueixen els diàlegs de forma simultània en anglès i alemany.

palau habsburg austria viena que fer
'Voces en Ruta' abandona Àustria, país dels Habsburgo / Foto: M. S. i C. T.

Després d'aquesta primera parada al país dels Habsburgo, la Radioneta continua viatjant cap al sud per descobrir nous racons del continent. Els viatgers que visitin la ciutat, sobretot, no s'han d'oblidar de tastar l'autèntic pastís de Sacher. Encara que no tingui uns preus especialment populars, es tracta d'una exquisitat culinària que no es pot deixar anar.

🍇 Voces en Ruta, episodi 8: L'herència vinícola de Txèquia a Moràvia i l'ossera de Brno