És hora de deixar enrere Polònia per endinsar-nos al següent país: Txèquia. Planegem viatjar per descobrir la zona menys freqüentada per turistes, així que, en aquesta ocasió, deixem de banda Praga per conèixer les no tan transitades regions de Moràvia i Bohèmia.

La primera parada de La Radioneta, l'autocaravana convertida en estudi de ràdio, és a Olomouc. A mig camí entre Viena i Cracòvia, uns 200 quilòmetres la separen d'ambdues ciutats, i a només 260 quilòmetres de Praga, s'alça la segona ciutat més monumental del país després de la capital. A més, pot presumir de ser una de les urbs més antigues d'Europa central.

🚐 La volta a Europa en autocaravana i un podcast itinerant, cada dimecres a El Nacional.cat
 

Adeu, Polònia, hola Txèquia! 'Voces en Ruta' segueix el seu camí

En la seva herència s'inclou haver viscut els anys gloriosos dels Habsburg. A mitjan segle XIX van traslladar aquí la cort des de Viena, i encara avui conserva alguns vestigis que l'han portat a aconseguir el reconeixement de la Unesco, sent catalogada com a patrimoni de la humanitat. Només en el seu centre històric allotja 12 esglésies i la catedral de San Wenceslau, una de les més importants de la regió a l'últim segle, amaga relíquies com un dels òrguens més grans d'Europa.

En un recorregut pel centre històric d'Olomouc, trobem empremtes barroques com la Columna de la Santíssima Trinitat. Amb els seus 32 metres d'alt, aquest monument construït el 1740 va servir per commemorar el final de l'epidèmia de pesta que durant anys va assolar el lloc. Els monuments barrocs, entre els quals també s'inclouen fonts dedicades a déus de la mitologia romana, conviuen amb un curiós rellotge astronòmic que crida l'atenció dels visitants.

La columna de la Santíssima Trinitat i una ruta pel centre històric d'Olomouc

Des de la seva instal·lació al segle XV ha anat vivint modificacions, tantes que als nostres dies ha arribat amb motius que no tenen a veure res amb imatges religioses. En el fons del mosaic que decora el rellotge es poden veure personatges com un obrer o un camperol. Això s'explica perquè l'última remodelació es va realitzar durant els anys en què el comunisme va governar el país, després que el 1945 les tropes alemanyes obrissin foc contra la façana i el deixessin en ruïnes.

Episodi 7 del pòdcast: entrevista a un testimoni de guerra

En aquest episodi 7 de Voces en Ruta posem nom i cognom a les persones que ens ajuden a descobrir llocs. No només pretenem dibuixar un mapa sonor del recorregut que va creuant La Radioneta al seu pas per ciutats com Olomouc, sinó que també volem apropar-nos a la realitat d'aquells que coneixem al camí. Per això, en aquesta ocasió us portem les històries de dos protagonistes: Max Turchin i Sergi Unanue.

📸 Cultura, història i gastronomia en una Polònia irrepetible, retratada per 'Voces en Ruta'
 

Max és un jove ucraïnès que fa anys que resideix a Polònia. El vam conèixer a Cracòvia i amb ell gaudim d'un dinar en el qual vam parlar sobre el que està succeint al seu país. La seva família va fugir d'Ucraïna després de la invasió russa. El seu és un testimoni que es repeteix en milions de famílies. Segons ACNUR, 7,7 milions d'ucraïnesos han fugit del país i hi ha un milió de desplaçats interns. Els que s'han quedat busquen refugi a la zona occidental d'Ucraïna, lluny dels bombardejos russos.

A la segona part de l'últim episodi radiofònic us presentem a Sergi Unanue, periodista al capdavant de Los viajes de Walliver. Des de 2018 viatja amb una motxilla a l'esquena, fent autoestop, sense destinació fixa ni bitllet de tornada. Ha travessat Rússia, Mongòlia, la Xina i el sud-est asiàtic. També l'Índia i Nepal, on, juntament amb Daniel Benedicto, va aconseguir realitzar el Great Himalaya Trail sense assistència.

La gesta li va valer a aquest jove català per entrar al Llibre Guinness dels rècords. En un dels seus últims projectes va viatjar amb una bici de bambú per tot Europa per conscienciar sobre els problemes mediambientals i l'emissió de gasos contaminants. Per si no n'hi hagués prou, ha tornat a marcar-se un nou repte. Es penja una vegada més la motxilla i comença una nova aventura que hem volgut descobrir des dels micròfons de Voces en Ruta.