Voces en Ruta, un podcast itinerant a bord d'una autocaravana, continua sobre l'asfalt buscant històries excepcionals que apropin la situació social i el dia a dia d'Europa als oients. Durant la primera etapa del recorregut, el projecte ha provat de rescatar alguns moments històrics que teníem més a prop del que crèiem: des d'una batalla propagandística en plena guerra freda en el municipi de Pals (Girona) fins a la vida i obra de Magnus Hirshfeld, precursor del moviment homosexual, pare de la sexologia i enemic de Hitler.

🚐 Tots els episodis de 'Voces en Ruta': La volta a Europa en autocaravana i un pòdcast itinerant, cada dimecres a El Nacional.cat
 

En les últimes dues setmanes hem recorregut els més de 2.000 quilòmetres que separen la Costa Brava de la frontera entre Dinamarca i Alemanya. El primer viatge sonor ens ha portat fins als anys en què un teló d'acer dividia el continent. En plena guerra freda, la costa de Girona es convertia en l'escenari perfecte per entaular una batalla propagandística. A la Platja de Pals hem trobat les ruïnes de Radio Liberty, una emissora nord-americana que emetia el seu primer programa el 23 de març de 1959. Gairebé mig segle després, el 22 de març de 2006, una detonació d'explosius posava fi a les enormes antenes que dominaven la postal litoral.

"Radio Liberty va ser una còpia del que ja s'havia engegat per part d'Alemanya en la Segona Guerra Mundial. Els nazis activaven cèl·lules dorments a través de missatges en clau que difonien en les emissores de ràdio. Aquest moviment conegut com a 'Werwolf' intentarà reproduir-lo els Estats Units des de Girona per combatre al comunisme", ha explicat Daniel Ortega, investigador i codirector del podcast d'història militar Héroes de Guerra 2.0, durant el primer episodi radiofònic de Voces en Ruta.

Després de visitar les ruïnes d'un enclavament propagandístic que es venia com una emissora per difondre les bonances del capitalisme als països controlats per l'URSS, la següent parada ha estat de caràcter obligat a Alemanya. Dos dies de viatge creuant França, s'han traduït en els primers errors mecànics de la nostra autocaravana d'uns vint anys. El que a priori començava com un canvi d'una peça de les rodes de davant s'ha convertit en gairebé dues setmanes de parada als voltants d'un mecànic.

Veus en ruta episodi 2 estand
Entrevista en un dels estands de la celebració de la Festa de l'Orgull a Hamm / Foto: MS i CT

La letargia ha servit per conèixer, a força de pedalar sobre la bicicleta, una de les zones menys visitades d'Alemanya: la regió de Renània del Nord-Westfàlia. Un passeig per la ciutat de Dortmund i les visites a petites localitats, fins a les quals es podia arribar sobre les dues rodes, permeten apreciar el caràcter industrial de la que va ser una de les conques mineres més rellevants del procés d'industrialització a Europa.

L'alt al camí també ha deixat temps per a la celebració. A la localitat d'Hamm trobàvem un centenar de joves celebrant la Festa de l'Orgull. "A Alemanya hem aconseguit importants drets per al col·lectiu LGBTIQ+ en els últims anys. Tanmateix, aquests avanços continuen resistint-se en pobles allunyats de les grans ciutats. Aquí ara veieu color, però en el dia a dia la gent encara té problemes per mostrar-se tal com és", ens explicava Liliane Flores des d'un dels estands de la celebració.

Amb la motxilla carregada de nous coneguts, però també de més coneixements mecànics, aconseguim tenir reparada l'autocaravana i seguir amb destinació a Dinamarca. El país escandinau serà la següent parada, aquesta vegada voluntària, per descobrir el dia a dia de Copenhaguen, que presumeix de ser una de les ciutats més felices del món, i perdre'ns a les seves costes i paisatges més naturals.