En algunes ocasions, les mares tenen un començament negatiu amb el món de la lactància i decideixen deixar de donar el pit als seus fills. En altres ocasions, no es pot realitzar per un problema mèdic. Encara que la decisió és molt personal, és bo saber que reprendre la lactància és possible. És el procés que es coneix com a relactació, que consisteix en començar a alletar novament després d'un període sense fer-ho.

Consells per a una relactància amb èxit

Per dur la relactància a terme amb èxit, és bo saber que totes les persones són diferents i poden viure un procés de relactació diferent. Algunes tarden poc i d'altres una mica més, però es pot aconseguir recuperar-la per complet amb paciència i una sèrie de consells importants a tenir a considerar.

En primer lloc, cal tenir en compte que com més petit sigui el nadó, més fàcil serà realletar. Les mares amb nadons d'entre 3 a 4 mesos generalment tenen taxes d'èxit més altes. Així mateix, com més estable hagi estat subministrament de llet abans del deslletament, més fàcil serà restablir-lo.

Normalment, s'aconsegueixen resultats inicials en aproximadament 2 setmanes d'haver començat a intentar-ho i, segons les investigacions disponibles, la relactació completa triga una mitjana d'un mes per a la majoria de les persones.

La producció de llet augmenta a mesura que creix la demanda. Per tant, el més efectiu que es pot fer si es desitja realletar és alletar o extreure llet amb la freqüència més gran possible. Qualsevol estimulació del pit, surti llet al principi o no, és un missatge al cos perquè produeixi més llet.

Dona donant de mamar la sev bebé / Unsplash
Dona alletant el seu nadó / Unsplash

Per induir un subministrament complet de llet, és aconsellable intentar alletar o extreure llet de 8 a 12 vegades al dia, o cada 2 a 3 hores, fins i tot almenys una vegada a la nit. Al principi, només apareixen gotes, però amb una mica de paciència la producció augmenta.

Els experts aconsellen deixar el nadó apropar-se al pit amb la freqüència que desitgi, promoure el contacte pell amb pell i assegurar-se que ho faci de forma correcta, cobrint el mugró i l'arèola i succionant de manera efectiva.

Alhora, s'ha de continuar amb la llet suplementària perquè el nadó continuï creixent a mesura que torna a augmentar el subministrament de llet. És important no deixar de complementar fins que la lactància s'hagi recuperat per complet.

En el cas que la llet s'extregui, cal fer-ho també amb una freqüència de cada dos o tres hores fins i tot aconseguir els resultats desitjats. També es poden realitzar massatges i fins i tot extracció manual per estimular.

Si el nadó es mostra reticent, una cosa que pot ocórrer amb relativa freqüència quan s'inicia el procés de relactació, se li pot oferir quan s'està adormint, perquè l'associï a un moment de relax i de contacte maternal.