La tradició d'incorporar gegants i capgrossos a les festes populars és quelcom comú tant a Europa occidental com en Llatinoamèrica. En molts casos, aquí, a Europa, són tradicions que es remunten fins i tot a l'edat mitjana, i encara avui surten a ballar pels carrers figures creades fa més d'un segle. I encara avui aixequen passions: tothom estima els gegants de la seva ciutat, i creu que són els millors. Encara que de vegades generen polèmica, com a començaments de 2023 quan la candidata de la CUP per Barcelona, Basha Changue, va proposar de retirar els gegants negres en entendre que era enaltiment del colonialisme (la qual cosa va generar veus en contra des de les seves pròpies files).

👉 La candidata de la CUP per Barcelona vol retirar els gegants que "banalitzen el colonialisme"
 

El cas és que aquí, a La Gandula d'ElNacional.cat, mai no rebutgem una bona polèmica, però sobretot ens agrada la passió en un sentit positiu. Així que combinarem ambdues idees amb una llista dels que per a nosaltres són els millors gegants de Catalunya. No us enfadeu si no estan els vostres: recordeu que tot és subjectiu!

Els 6 gegants més emblemàtics de Catalunya

Els gegants de Vilanova i la Geltrú

A Vilanova i la Geltrú la tradició dels gegants està documentada des de 1709, si bé aquelles figures es van deteriorar i es van perdre del tot durant la Guerra Civil. Avui, les seves fidels reproduccions són la parella del Gegant de la Porra i la Geganta Grossa, la més alta de la ciutat, amb 4m 75cm i 4m 55cm d'alçària respectivament, i els seus acompanyants: l'Hereu i la Pubilla.

millors gegants de catalunya vilanova
Gegants de Vilanova. Imatge: Vcarceler, CC BY-SA 3.0.

Els gegants de Reus

Els gegants de Reus són d'aquests que aixequen polèmica pels seus noms i origen, ja que sorgeixen en un moment ideològic molt diferent del present quant a la visió del món i els seus pobles.

Es van crear el 1805 (encara que ara els originals estan al museu i el que veiem són rèpliques fetes el 2005) per mostrar "els quatre continents", encara que només van arribar a fer tres parelles: els Vitxets representant a Europa, els Moros representant Àsia i els Indis representant Amèrica.

En va caldre esperar fins 1956 perquè s'estrenés una altra parella, els Japonesos, que des d'aleshores van representar Àsia, passant els Moros a representar l'Àfrica. Oceania, que no estava encara ubicada al mapa quan es van crear els primers gegants, va obtenir la seva parella el 1977: els Negres.

Els gegants de Vilafranca del Penedès

Ferragut i Elisenda són els noms d'aquests emblemàtics gegants. Encara que estan documentats des de 1600, les figures que coneixem són del segle XIX, de 1831 més concretament, encara que van patir moltes restauracions i remodelacions des d'aleshores. De fet, encara que representen una parella real europea, potser inspirats en els Reis Catòlics, els han vestit com a camperols, com a nobles o fins i tot com a cabdills musulmans.

Els gegants de Montblanc

No podien faltar en aquesta llista els gegants de Montblanc. Una curiosa dicotomia: es tracta d'una ciutat amb gran tradició de gegants, fins al punt que el 2006 va ser nomenada Ciutat Gegantera de Catalunya. Tanmateix, els seus gegants, que daten de 1864, no tenen nom. Només són "el gegant i la geganta".

Com a curiositat: el gegant, a la seva mà, subjecta la carta pobla que li va atorgar a la vil·la Alfons I en 1163.

image 6483441
Els gegants de Montblanc. Imatge: @gegantsdemontblanc

Els gegants de la Ciutat de Barcelona

Barcelona té gegants molt emblemàtics: els de Santa Maria del Pi, i els de Santa Maria del Mar. Però els primers, els més veterans (encara que siguin noves figures) són els anomenats gegants de la Ciutat.

La seva existència es comença a documentar des de la processó de Corpus de 1424, si bé les figures, és clar, són noves. De fet, el 1999 es va fer un concurs per renovar el seu disseny, i els guanyadors van ser tan polèmics que el 2005 es van retirar les seves figures per recuperar altres models fets el 1991, més propers al que el públic esperava veure.

millors gegants de catalunya gegants de la ciutat
Els gegants de la Ciutat. Imatge: Vcarceler CC Y-SA 3.0.

Els gegants de Mataró

La família Robafaves és tota una institució a Mataró, que per descomptat participa de Les Santes, l'èpica festa major de la ciutat. El grup el formen Robafaves, la seva esposa la Geganta, i els seus fills Toneta i Maneló.

Els gegants, a Mataró, estan documentats des de 1683, encara que van desaparèixer el 1808 amb la Guerra del Francès. El 1848, amb l'arribada del ferrocarril a la península (i a Mataró), un dels seus ciutadans il·lustres, Miquel Biada, va impulsar la recuperació dels gegants, per la qual cosa se'n van crear uns de nous, una família de la noblesa medieval que acabaria, amb els anys, obtenint el nom de Robafaves (es documenta per primera vegada el 1888) i ampliant la família d'1 a 2 fills.

No podràs negar-nos que són gegants emblemàtics de Catalunya, oi? Què en penses tu de tots ells? Quins creus que ens n'hem deixat i és imperdonable?