Ubicat en un enclavament únic a la comarca d’Osona i a poc més d’una hora de Barcelona, Rupit és considerat per molts el poble medieval més bonic de Catalunya. Les seves cases de pedra senyorials, els seus carrers estrets i el seu entorn natural són algunes de les característiques d'aquesta zona de Collsacabra

🚗 La ruta en cotxe des de Barcelona per a senderistes: 3 dies envoltats de muntanya i paisatges increïbles

🚆 L'excursió en tren des de Barcelona que enamora molts senderistes amb un sorprenent salt d’aigua
 

Tot i que Rupit no té més de 300 habitants, el seu patrimoni arquitectònic està ben restaurat i conservat, amb cases que van ser construïdes entre els segles XVI i XVII i que continuen existint actualment. Els seus edificis es poden distingir per elements com balcons de fusta, finestrals, escuts heràldics i portals. Moltes d'aquestes estructures tenen gravats a mà sobre les pedres, que es realitzaven per deixar constància de l’any de la construcció de la casa, identificar la família propietària o l’ofici que duien a terme.

Què veure a Rupit

Si vols entrar a Rupit, hauràs de travessar un pont penjant de 28 metres construït el 1945 i que va servir per salvar la riera. Any després, aquest pont va ser restaurat, concretament el 1994. Per creuar-lo, però, es recomana que no ho facin més de 10 persones alhora, ja que podria trontollar massa. Tot i això, podràs parar a mig trajecte i gaudir de les boniques vistes que ofereix. 

Un dels primers edificis que veuràs després de travessar el pont, és l'església de Sant Miquel, que ofereix la possibilitat de pujar al campanar i gaudir de les millors vistes del poble. Just al costat es troba la plaça Major, plena de balcons amb flors i botigues de caràcter rústic. 

Seguidament, un dels llocs més característics de Rupit és el carrer del Fossar, fet de pedra amb graons i essent el lloc més rústic i antic de tot el municipi. Seguint el carrer, en la part superior, trobaràs les ruïnes del castell, construït al voltant de l'any 1000 sobre unes roques. En aquesta zona també trobaràs la plaça dels Cavallers, l'antic punt de trobada de la gent distingida de l'època. Altres edificis d'interès són la casa de l'apotecari i la notaria Soler, antigues cases d'oficis que han tingut una llarga història en la població.

🏝️ L'espectacular illa paradisíaca agermanada amb Barcelona que té la platja més bonica del món. La coneixes?
 

Una de les construccions més antigues de Rupit són els molins de la riera. Els primers van aparèixer en el segle X, però es van construir uns altres al llarg dels segles, arribant a un total de dotze. No obstant això, després de la riuada de 1940, se'n van salvar molt pocs. Un d'ells va ser el molí de Marandes (s. XVII), que va estar actiu fins al 1962. 

Després de passar l'església, veuràs un carrer estret que baixa cap al camí del riu i que et permetrà pujar a l'Ermita de Santa Magdalena. Aquesta ermita, construïda en el segle XVII, d'estil barroc i restaurada en 1973, destaca pel seu altar de pedra i el pintoresc campanar d'espadanya.

Activitats a Rupit 

A Rupit s'hi poden fer multitud d'activitats, des de passejar pel bosc de les roques encantades, fins a fer recorreguts amb bicicleta de muntanya. 

De fet, Rupit ofereix dos circuits senyalitzats, amb un total de 17 rutes diferents, per a gaudir dels encants del Collsacabra i la Vall de Sau, passant per l'Embassament de Sau i pobles tan bonics com Tavertet.

Si prefereixes el senderisme, trobaràs una gran varietat d'itineraris per a realitzar. Els més coneguts, i recomanats, són l'itinerari de les Fonts de Rupit (5 km) i l'itinerari del Salt del Sallent (3 km). 

La cascada més alta de Catalunya

Si visites Rupit, no pots perdre't el salt de Sallent,  la cascada més alta de Catalunya, on la riera de Rupit es precipita al buit d'uns 100 metres d’alçada. És possible arribar-hi amb una excursió curta d’una hora de caminada, des del mateix poble de Rupit, per una ruta on trobaràs antics molins abandonats, salts d’aigua o fonts com el salt del Molí Rodó.