T'imagines un poble rural que té més grafitis que cases o carrers? Pot semblar impossible, però això és el que caracteritza Penelles, un municipi situat a Ponent, concretament a la comarca de la Noguera, que ha transformat el seu entorn rural en un museu a l'aire lliure d'art urbà. I no parlem de petites pintures, sinó de grafitis de grans dimensions que s'han anat guanyant lloc enmig de les cases, convertint-se en tot un reclam turístic. Vols descobrir-los? Doncs continua llegint perquè et portem tota la informació d'aquest poble de menys de 500 habitants ple de sorprenents grafitis que no et deixaran indiferent! 

🧚‍♀️ Aquest poble que sembla tret d'un conte de fades i follets, i és a la Catalunya Nord!

🕍 Aquest temple budista sembla de Tailàndia, però es troba a prop de Barcelona
 

Penelles, el poble rural amb els millors grafitis de Catalunya

Penelles, situat als peus de la serra de Bellmunt-Almenara, s'ha convertit en un municipi a visitar, t'agradi l'art urbà o no. La combinació entre un entorn rural i els immensos grafitis han format un paisatge digne de fotografiar. Però, per què Penelles té més grafitis que carrers? La iniciativa sorgeix quan grup de joves de la zona decideix organitzar el Gargar Festival de Murals i Art Rural, un esdeveniment artístic dedicat al muralisme, que s'inspira en els barris pintats a Rio de Janeiro per potenciar les zones. Precisament, amb aquesta premissa neix el festival, que des del 2016 ha omplert els carrers de Penelles de grafitis, vinculats o no amb la terra. Un dels més coneguts és el d'un veí de la localitat, que va ser reproduït en una paret i ja s'ha convertit en tota una icona. 

mural de Penelles / Jordi ferrer Wikimedia Commons
Mural de Penelles / Foto: Jordi Ferrer (Wikimedia Commons)

Cada any, s'organitza una edició del festival, que afegeix nous murals al poble, mantenint també aquells més característics. Si vols descobrir tots els grafitis que s'amaguen entre les parets del poble, pots demanar informació a l'Oficina de Turisme de Penelles, on tenen a la venda un mapa de la localitat amb tot l'art urbà assenyalat per 1,5 euros. Durant l'hivern, l'horari d'atenció és de matins, de dimecres a diumenge de les 10.00 hores a les 13.00 hores.

 

El Gargar Festival 2024: tota la informació

El Gargar Festival de Murals i d’Art Rural celebra aquest 2024 la seva vuitena edició, que tindrà lloc els dies 3, 4 i 5 de maig, moment en què desenes d'artistes urbans conviuran a Penelles per pintar sobre 900 m² de paret. A l'espera de més informació, l'esdeveniment comptarà amb música i tallers artístics, més enllà de l'explosió del muralisme, adreçats i oberts a tot el públic. D'aquesta manera, el festival vol generar uns recursos que permetran corregir el pas del temps i el deteriorament dels carrers "tornant a il·lusionar el nostre veïnat", asseguren els organitzadors.

El festival Gargar, que té aquest nom pel cant que fa la perdiu de garriga, un ocell de secà en perill d'extinció, és una iniciativa creada per Binomic.cat amb el suport de l’Ajuntament de Penelles i la Diputació de Lleida, que vol difondre la cultura artística al món rural, per dinamitzar Penelles i convertir el municipi en un referent.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!