Durant la nit del 14 de març es podrà observar un eclipsi lunar total de la Lluna o lluna de sang que serà observable des de bona part del món. T'expliquem a quines hores podràs veure el fenomen des de Catalunya i com observar aquest impressionant espectacle astronòmic.

🌑 Així serà l'eclipsi lunar total de març 2025: quan és, com veure'l i hora exacta del fenomen

Què és la lluna de sang?

Recordem que l'eclipsi de la Lluna es dona quan aquesta està a l'ombra de la Terra, és a dir, quan el Sol, la Terra i la Lluna estan alineats o a punt de fer-ho. Aquest eclipsi es podrà veure des de gran part del planeta i, tot i que des de Catalunya no es podrà veure de forma total sí que es podrà observar de forma parcial. A aquest eclipsi se'l coneix com a lluna de sang perquè la Lluna adopta un to vermellós, ja que part de la llum solar que és desviada per l'atmosfera terrestre.

Es podrà veure la lluna de sang des de Catalunya?

L'eclipsi total de la Lluna del 14 de març serà visible a Europa, gran part d'Àfrica, Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, l'Antàrtida, l'Est d'Àsia i Oceania. La fase de la totalitat de l'eclipsi serà visible a l'oest d'Europa. Així i tot, tal com informa l'Observatori Astronòmic Nacional, a Catalunya la lluna es pondrà abans que comenci l'eclipsi total, això fa que només pugui ser visible el començament de la fase parcial. Vol dir això que des de Catalunya no podrem gaudir d'aquest espectacle astronòmic poc habitual? Per res, el fenomen es podrà observar des del nostre territori, però només parcialment i haurem de tenir en compte les hores a les quals es podrà observar. En general, el començament de la penombra de l'eclipsi serà observable al nostre territori des de les 04:57 de la nit del 14 de març. L'inici de la totalitat de l'eclipsi es registrarà a les 07:25, el moment màxim de l'eclipsi es registrarà a les 7:59 i acabarà a les 8:32. 

  • Durant la primera fase, la Lluna entrarà a l'ombra parcial que projecta la Terra i es començarà a tenyir de vermell pàl·lid. 
  • La segona fase de l'eclipsi correspon al moment en què el satèl·lit ingressa a l'ombra més densa. En aquest moment la Lluna anirà adquirint un color més fosc. 
  • Un cop assolit el punt màxim d'obscuritat, la Lluna anirà sortint de l'ombra densa de la Terra i tornarà, a poc a poc, a deixar d'estar tenyida.

Aquesta imatge, de l'Observatori Astronòmic Nacional mostra exactament com podrem veure la Lluna des de Catalunya i a quina hora exactament la podrem observar així. Tanmateix, cal tenir en compte que potser el temps no acompanya gaire en l'observació del fenomen, donat que es preveuen força núvols a Catalunya durant el 14 de març. 

Eclipsi total lluna a Catalunya
Eclipsi total de la Lluna a Catalunya

 

Com veure la lluna de sang des de Catalunya

A diferència dels eclipsis solars, els eclipsis de lluna es poden observar a ull nu, sense cap mena de problema i sense necessitat d'adoptar cap mena de mesura per protegir la vista. El més recomanable per poder veure l'eclipsi és anar a un lloc amb poca contaminació lumínica i, si pot ser, a certa alçada. A Barcelona, una bona opció per veure el cel amb claredat és anar a l'Observatori Fabra. A la resta de Catalunya, també són bons llocs d'observació el Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici o el Montsec.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!