Si t'agrada la història, et tira el medieval, i t'entusiasmen les històries personals, hi ha una visita a Catalunya que no et pots perdre. Es tracta de l'una presó dempeus des del segle XIV, que es conserva gairebé com era al principi, i on encara poden llegir-se i veure's els missatges i grafitis que van deixar als seus murs els presos que van passar per ella.

🏰 Descobreix el castell templer més imponent de Catalunya: et deixarà sense alè
 

🥾 D'excursió pels 5 monestirs catalans més interessants i espectaculars de Barcelona
 

Acompanya'ns a descobrir la Cúria-Presó de Castelló d'Empúries.

Una presó de fa 700 anys

Castelló d'Empúries, a la província de Girona, és un lloc interessantíssim: d'una banda, es tracta d'una vila medieval que conserva molt del seu passat romànic i gòtic. L'exemple més flagrant és l'església de Santa Maria del segle XIII, basílica coneguda informalment com "la catedral de l'Empordà".

Detall de l'espectacular pòrtic de Santa María. Imatge: Enfo, CC BY-SA 3.0.
Detall de l'espectacular pòrtic de Santa María. Imatge: Enfo, CC BY-SA 3.0.

 

El lloc es troba al costat del riu Muga i el que avui és el Parc Natural dels Aiguamolls, al nord del qual s'estén Empuriabrava, la urbanització que és com una Venècia de la Costa Brava, una marina residencial amb 30 km de canals amb més de 5.000 amarratges.

En resum: que en aquest poble hi ha molt per veure. Però no volem que passis per alt aquesta joia que és el Museu d'Història Medieval de la Curia Presó. Es tracta del museu d'història local de Castelló d'Empúries, centrat en especial en l'època medieval de la vila, i en el que se sap i s'ha trobat sobre la comunitat jueva que aquí vivia.

085 Cúria Presó, Museu d'Història Medieval, pl. Jaume I c. Presó (Castelló d'Empúries)
L'edifici de la Cúria Presó. Imatge: Enric, CC BY-SA 4.0.

L'edifici en el qual hi ha aquest museu és un altre dels vestigis medievals més ben conservats de la ciutat: el complex de cúria i presó del segle XIV (es va inaugurar en 1336) en què tots els assumptes legals transcorrien, des dels judicis fins als registres davant de notari, o l'arxiu dels comtes d'Empúries. I després, clar, hi havia presos retinguts a les deu cel·les disponibles. I molts d'ells, a falta d'una cosa millor que fer al llarg dels seus set-cents anys d'ús, van deixar les seves inscripcions i grafitis a les parets, una cosa que també passa en altres presons medievals visitables, com per exemple la Torre de Londres, per citar un dels exemples més famosos.

100 Museu d'Història Medieval (Castelló d'Empúries), cel·la de la presó
Les cel·les no eren precisament un luxe. Imatge: Enric, CC BY-SA 4.0.

Els ocupants d'aquestes cel·les van ser sens dubte menys il·lustres que els seus homòlegs londinencs, però una vida és una vida i cadascú estima la seva, i els seus testimonis són igual d'interessants.

Així, a les parets trobem molts dibuixos (avorriments i vocació artística, o un pres àgraf que només podia transmetre amb dibuixos?) com mans, o un vaixell, i súpliques o noms. Cadascuna d'aquestes pintades i inscripcions són un testimoni i una història úniques. Quina història de traïció s'amaga darrere d'un grafiti com el que diu:

"Domingo Coll, m'han venut".

 

Si buscaves un pla per al cap de setmana, acabes de trobar-ho: una escapada a Castelló d'Empúries per gaudir de tots els seus encants (i la gastronomia de la zona), i, entre ells, una visita a la Cúria Presó. Amb la teva audioguia en descobriràs més sobre les històries personals dels presoners, i gaudiràs d'un dels testimonis del passat més curiosos de Catalunya.