Potser et sorprendrà, però el calçat que utilitzes cada dia pot estar jugant en contra de la salut dels teus peus, els turmells, els genolls... i fins i tot la teva esquena. Segons el Dr. Héctor Alonso, podòleg i divulgador, hi ha tres tipus de sabates que mai hauries de fer servir si vols mantenir la salut i l’estabilitat del teu cos a llarg termini.
👞 5 usos inesperats que pots donar a les teves capses de sabates
Els 3 tipus de sabates menys recomanables
A través d’un vídeo viral a Instagram, el Dr. Alonso exposa els tres models de calçat més problemàtics per als peus. I avisa: per molt còmodes o moderns que semblin, poden estar causant-te lesions silencioses.
1. Calçat tipus crocs i sabates de goma tova
"Potser aquesta és una opinió impopular", comença dient el doctor, "però les Crocs són massa toves i inestables". Segons explica, aquest tipus de sabates no ofereixen suport estructural i es comprimeixen fàcilment quan caminem, fent que trepitgem com si anéssim damunt d’un coixí.
A curt termini pot semblar que són còmodes, però la realitat és que "els músculs, tendons i lligaments es fatiguen més de pressa". El test que ell proposa és clar: "Posa’t una Crocs en un peu i deixa l’altre descalç. Intenta mantenir-te en equilibri sobre una cama: veuràs com la Crocs és molt més inestable".
2. Sandàlies sense subjecció
Aquest tipus de calçat “que no s’uneix al peu” obliga els dits a fer esforços per agafar-se a la sola, provocant el que els especialistes anomenen “dits en garra”. El moviment constant d’aferrar-se fa que el peu es mantingui en tensió i afecta la manera de caminar: es deixa de fer una elevació correcta del peu i augmenta el risc d’ensopegar o caure.
3. Sabates flexibles sense cordons
El tercer model que Alonso desaconsella són les sabates massa flexibles i sense cordons. Són especialment perilloses en persones grans, ja que no proporcionen una subjecció correcta del turmell i el peu "va rodant de costat a costat" a cada pas. Això pot derivar en inestabilitat crònica, caigudes i, en casos greus, fractures.
Per què és important triar bé les sabates
Els peus no només serveixen per caminar. Ens donen equilibri, absorbeixen l’impacte del pas, ens impulsen, estabilitzen tot el cos i són una font directa de salut postural. Segons els experts, fins al 90% de les patologies del peu estan relacionades amb l’ús d’un calçat inadequat.
Aquestes poden anar des de deformacions irreversibles com l'hàl·lux valgus (el popular “galindó”), dits en martell, hiperqueratosi, dolor als metatarsians (metatarsàlgies), tendinitis d’Aquil·les o dolor crònic als genolls, bessons i malucs.
A més, hi ha perfils que necessiten un calçat especialitzat, com ara persones amb diabetis, artritis, neuropaties, pacients amb deformitats congènites o fractures prèvies, i la gent gran. En aquests casos, el calçat pot ser directament part del tractament.
Com triar un calçat saludable?
Els experts en podologia recomanen seguir aquestes pautes bàsiques:
-
Comprar sabates al final del dia, quan el peu està més dilatat.
-
Deixar un dit d'espai davant dels dits.
-
Assegurar-se que el taló queda estable però no oprimit.
-
Triar sabates amb subjecció mitjançant cordons o velcro, especialment per a persones grans.
-
Escollir una alçada mitjana de taló (ni completament plans ni massa elevats).
-
Tenir en compte el tipus de peu: egipci, grec o quadrat, ja que cada morfologia distribueix les càrregues de forma diferent.
"Tria les sabates amb el peu, no amb la vista". Aquesta és una de les frases més repetides pels podòlegs. Escollir el calçat pel seu disseny i no per com s’adapta al peu és un error habitual que pot tenir conseqüències a llarg termini.
La clau? Buscar comoditat, estabilitat i subjecció real. Així ens estalviarem lesions, dolor i operacions.