T'has plantejat mai per què hi ha tants turistes que decideixen fer un canvi de rumb a la seva vida i venir a viure a Catalunya? El nostre territori, encara que a vegades costi de veure des de dins, és l'enveja de molts països del món per diverses raons que els catalans sovint passem per alt per la rutina i el dia a dia. Potser, abans de marxar a l'altra punta del món, hauríem de regalar-nos l'experiència de viure Catalunya en profunditat. Perquè recordis per què ens agrada tant, des de La Gandula t'expliquem 5 coses que tenim a Catalunya que la resta del món ens enveja!

​💶 Realment els catalans som tan garrepes com diuen?
 

😡 4 coses que els turistes odien dels catalans
 

1. La sanitat i educació públiques

No tots els territoris del món tenen a la seva disposició la sanitat i educació públiques que tenim a Catalunya. Als Estats Units, el cost d'una visita rutinària al metge ronda els 100€, mentre que una visita a un especialista pot arribar als 300€. Per poder accedir a la sanitat que aquí està a l'abast de tothom, en molts altres indrets es requereix una assegurança mèdica privada que sol tenir costos molt elevats.

Pel que fa a l'educació, a Catalunya tenim 3.941 escoles i 1.131 instituts públics en dades de 2020. Malgrat que les famílies han de comprar material escolar i tenen altres despeses relacionades amb l'educació dels infants i joves catalans, no hi ha quotes d'accés a l'escolarització obligatòria. Les 8 universitats públiques del país tenen quotes de matrícula, però també hi ha beques que ajuden a la mobilitat i a l'accés a la universitat.

2. Un clima fresc, temperat i tranquil

El clima mediterrani és una de les grans característiques que cada any atreuen centenars de milers de turistes a Catalunya, especialment a l'estiu. Mentre que aquí els estius són molt calorosos i sovint secs (excepte en ciutats com Barcelona, on de segur noten la humitat per la proximitat amb el mar), els hiverns són freds i plujosos, però comparats amb altres ciutats d'Europa, les temperatures no són excessivament baixes. La primavera i la tardor són variables però tranquil·les.

Aquest tipus de clima el compartim amb altres indrets com Portugal, Grècia o Itàlia. Però des d'aquest mitjà sabem que poques coses hi ha al món com una bona beguda refrescant després de fer el Camí de Ronda durant la primavera o fer un cim dels Pirineus tot aprofitant la fresqueta que hi fa a principis de tardor.

3. Una gastronomia lleugera i vinculada als productes de la terra

A Catalunya no tot és pa amb tomàquet i embotit. L'escudella i carn d'olla, l'escalivada, la fideuà, la mel i mató, i la crema catalana són algunes aportacions que s'han fet a la riquesa gastronòmica del país. De plats boníssims no ens en falten, i tampoc ens falten restaurants amb un reconeixement internacional ben destacat: des del Celler de Can Roca, de tres estrelles Michelin, que va ser el millor restaurant del món el 2013 i el 2015, a l'Àbac de Jordi Cruz, passant pel Sant Pau de la Carme Ruscalleda, o l'històric El Bulli, de Ferran Adrià.

A més, la gran riquesa cultural que tenim fa que tothom que vulgui pugui tastar la qualitat gastronòmica d'arreu del món a molts pobles i ciutats catalans.

4. Una cultura arrelada al carrer i a les institucions

La riquesa de la cultura popular catalana és innegable. Una de les més grans expressions culturals són les Festes Majors, que se celebren a cada poble, en alguna data assenyalada per al municipi. Les activitats més habituals són al carrer, i solen incloure concerts, ballades de sardanes, i castells. N'hi ha algunes de molt conegudes, com la Patum de Berga, la Mercè, a Barcelona, o la diada de Sant Fèlix a Tarragona, però les menys conegudes són igual de divertides. Si mai coneixes un català, no et fiquis mai amb la Festa Major del seu poble. És un gran error!

Si no ets gaire de cultura popular, també pots escoltar música en català: The Tyets, Julieta, Figa Flawas, o si ets més clàssic, Lluís Llach, Sopa de Cabra, o Sau. Si investigues una mica en descobriràs la riquesa. I si ets més d'anar al cinema, les plataformes de reproducció en línia són plenes de pel·lícules i sèries catalanes, com 'Alcarràs', 'Estiu 1993', o 'Cites'. El problema és que no sempre les podràs mirar en versió original.

5. Els paisatges vius, en moviment, i molt diferents entre ells

Pocs indrets tenen tants paisatges bonics i diferents com Catalunya. Des dels nuclis urbans, com Barcelona o Tarragona, on es pot aprendre i enriquir-se sobre el patrimoni històric i cultural del país mentre passeges per carrerons bonics i acollidors, fins a la més calmada naturalesa dels Pirineus, on podràs practicar senderisme i gaudir del silenci.

Si ets més de platja, a la Costa Brava i la Costa Daurada trobaràs desenes de pobles i platges preciosos on gaudir del sol, l'aigua clara i les cales. Si t'animes, pots fer una ruta pel Camí de Ronda (GR-92), on podràs gaudir del paisatge mentre camines tranquil·lament.