Entrem l'últim mes de l'any, i ens preparem per acomiadar el 2023 amb magnificència amb un calendari astronòmic ple d'activitat, ja que les fases lunars vindran acompanyades per dues pluges d'estrelles que ens tindran mirant al cel.

🌘 Calendari lunar 2023 a PDF: quan hi ha Lluna plena, eclipsis i pluges d'estrelles
 

Aquí tens tots els detalls sobre el calendari lunar mensual d'aquest desembre 2023, i els altres esdeveniments que et treuran l'astrònom que portes dins.

Calendari lunar desembre 2023: quan cau l'última lluna plena de l'any?

Venim d'una lluna plena que va assolir la seva plenitud el 27 de novembre, per la qual cosa entrem el desembre en fase minvant. Aquestes són les fases lunars per a aquest mes de desembre 2023:

  • Quart minvant: 5 de desembre a les 6:51.
  • Lluna nova: 13 de desembre a les 00:32.
  • Quart creixent: 19 de desembre a les 19:40.
  • Lluna plena: 27 de desembre a les 1:33.

Com veus, aquest desembre acomiadarem l'any amb un cel bastant brillant, en tenir l'última lluna plena de 2023 el dia 27. Aquest ritme, a més, ens ajudarà a veure bé almenys una de les pluges d'estrelles previstes.

Les dues pluges d'estrelles amb què acomiadar-nos de 2023

Si ets d'aquestes persones que no es perden una pluja d'estrelles, gaudiràs de la recta final de l'any. Això és el que t'espera.

Els gemínids

De totes les pluges d'estrelles de l'any, n'hi ha tres que destaquen per la seva abundància i espectacularitat, i aquestes són les quadràntides de gener, les perseides d'agost, i els gemínids de desembre, que seran visibles en tot l'hemisferi nord entre el 4 i el 17 de desembre.

El moment de més activitat serà la nit del 13 al 14 de desembre, moment en què tindran una taxa d'activitat de fins a 150 estrelles fugaces per hora. La seva velocitat d'entrada no és gaire elevada, 35 quilòmetres per segon (molt lluny dels 71 km per segon que vam veure en els Leònids de novembre).

Però el més curiós d'aquesta pluja d'estrelles és que sovint es veuen de diferents colors. Els gemínids són realment interessants, perquè, després de molt investigar, es va descobrir que són les restes no d'un cometa, sinó d'un asteroide anomenat Faetón, que potser va ser un cometa en el passat remot. Els gemínids que trobem cada any al desembre, doncs, serien les últimes restes del cadàver d'un cometa i, eventualment, qui sap dins de quants milions d'anys, ja no es veuran, perquè ja no quedaran.

En resum, els gemínids són una d'aquesta pluges d'estrelles que no et vols perdre. I a sobre, com ens cau just amb la fase de lluna nova, tindrem tota la foscor que vulguem per gaudir-les, l'últim regalet que ens deixa el 2023.

Les úrsides

I diem "últim regalet" perquè les úrsides, en canvi, quedaran molt més deslluïdes. Aquests meteors són fragments del cometa 8P/Tuttle/Tuttle, i travessem la seva òrbita entre el 17 i el 26 de desembre. I el seu pic d'activitat serà la nit del 22 al 23 de desembre, és a dir, a penes a 4 dies de la lluna plena. El cel estarà massa il·luminat la major part de la nit, i considerant a més que la seva taxa d'activitat és molt menor que la dels gemínids, i del que ve al gener, les pobres no ens llueixen res.

Però això no deslluirà la globalitat d'un mes de desembre que astronòmicament serà una bona manera d'acomiadar-nos d'aquest 2023, i emprendre el camí a un nou any, i una nova volta al calendari lunar.