Una professora de català de secundària de Girona té cinc classes de 3r d'ESO enfadades. El motiu? Doncs perquè obliga els alumnes a adreçar-se-li en català a classe de llengua catalana. Així ho ha lamentat la mateixa professora a través de Facebook. I l'organització Mantinc el català se n'ha fet ressò a través de Twitter.

👉 L'elecció de llengua es farà en la primera escolarització i no fins als vuit anys a les Balears

Si no ho fan, els hi abaixa la nota de català del trimestre. I, segons explica la professora, la reacció de l'alumnat ha estat d'absolut emprenyament. I ho ha exemplificat amb algunes de les respostes que ha rebut per part dels alumnes. "¡Pero esto es injusto!, ¡Nadie habla en catalán!", "¡No lo puedes ordenar, ¡Tenemos libertad para hablar en castellano!" o "¡Pues yo hablaré en castellano!".

La professora reflexiona sobre l'estat de la llengua catalana

A continuació, la professora fa tres reflexions. La primera sobre l'estat de la llengua a les aules. "Si als anys 1990 em diuen que ni a les classes de Llengua Catalana parlarien en català, de debò que no m'ho hagués cregut. I ara em passa... i a Girona!", escriu.

La segona sobre l'hàbit de canviar el català pel castellà amb els immigrants. "No sé de què serveix explicar la història de Catalunya, de que serveix explicar als immigrants que el nostre país va ser importantíssim a l'edat mitjana, de què serveix aprendre la dictadura de 40 anys que vàrem patir... De què serveix si, quan acabem la classe, el catalanet de torn diu a l'immigrant que té al costat: '¿Me dejas tu boli?'". I afegeix: Aquí no hi ha bilingüisme, aquí hi ha una disglòssia com una casa de pagès. Els nostres alumnes han entès que amb el castellà n'hi ha prou i amb això els basta".

I la tercera sobre la responsabilitat dels catalanoparlants amb el feble estat de la llengua catalana. "I la culpa és nostra, dels catalanoparlants: culpa per passar al castellà a la primera ocasió, culpa per menjar en un restaurant on solament hi ha la carta en castellà i no demanar el full de reclamacions, culpa per no valorar prou ni la nostra llengua ni la nostra terra. I ho ha reblat, amb una cita de la difunta filòloga Carme Junyent. "El que mata el català és la indiferència. Ja pot tenir molt de prestigi que, si no s'usa, malament".

Finalment, assegura que "si els nostres herois catalans aixequessin el cap, l'haurien de tornar a baixar de vergonya".