El danès Jonas Vingegaard s'ha proclamat virtualment aquest dijous en el campió del Tour de França 2022. El líder de Jumbo ha tornat a aguantar tots els atacs de Tadej Pogacar, el guanyador de les dues últimes edicions de la ronda francesa, que ha vist com el seu greu error al Galibier l'acabarà deixant sense la seva la triple corona. I Vingegaard no s'ha quedat aquí, ja que ha sentenciat el Tour amb tots els honors, guanyant l'etapa amb una superioritat notòria, deixant Pogacar a 1:03.

L'etapa, la més emocionant del Tour, no ha defraudat. Com s'esperava, Pogacar ho ha intentat tot, amb diversos atacs a la recerca de deixar enrere Vingegaard, que com a l'etapa anterior ha estat una ombra de l'eslovè. Sempre a roda, sense mostrar símptomes de fatiga, per certificar el mallot groc.

Ensurt per a Vingegaard; caiguda de Pogacar

Abans de l'etapa, totes les mirades estaven posades en les històriques pujades a l'Aubisque i a Hautacam. A l'hora de la veritat, però, tot s'ha decidit al port intermedi, l'Spandelles. A la pujada, Pogacar ha deixat enrere tot el grup, excepte a Vingegaard, el qual esperava atacar a la baixada. L'eslovè ha baixat a una velocitat vertiginosa, fins a provocar un enorme ensurt a Vingegaard, que ha estat molt a prop de caure. Tot seguit, Pogacar ha estat qui caigut, en tocar amb la roda del darrere la terra del lateral de la carretera.

Vingegaard, que tenia dos companys d'equip despenjats per davant, ha esperat Pogacar, que no ha dubtat a agrair el gest. L'eslovè, amb una ferida a la cama, ha afrontat l'Hautacam conscient que el Tour 2022 era ja un impossible. Vingegaard, molt fort físicament i amb companys al costat, davant Pogacar, sol i ferit a la cama.

Vingegaard es llueix

El gran vencedor de la jornada no només ha estat Vingegaard, sinó tot l'equip Jumbo, que ha plantejat a la perfecció l'etapa. I és que Wout Van Aert, mallot verd i gran animador del Tour, ha estat la clau. El belga, escapat durant molts quilòmetres, ha esperat Vingegaard a la pujada a Hautacam, aconseguint que es quedessin sols els dos Jumbo amb Pogacar. Van Aert ha imposat un ritme infernal, fins a aconseguir que l'eslovè es despengés. Ha estat en aquest moment quan Vingegaard ha atacat, iniciant en solitari els últims 4 quilòmetres de l'Hautacam.

Així com en el1996 el danès Bjarne Riis li va arrabassar a Miguel Hindurain el tron del Tour, en aquesta edició un altre danès, Jonas Vingegaard, s'ha coronat campió deixant enrere el gran favorit, Pogacar. Ha nascut una nova rivalitat que promet grans tardes de ciclisme.