Les noves tecnologies ja són part del futbol i les repeticions en vídeo s'han aplicat d'una manera in situ al Mundial de Clubs que s'està disputant al Japó. L'àrbitre hongarès Viktor Kassai ha fet ús dels àrbitres assistents de vídeo (VAR) durant el partit de semifinals de la competició entre els japonesos del Kashima Antlers i els colombians de l'Atlético Nacional. La polèmica ha arribat quan s'ha vist després que tot i xiular el penal gràcies al vídeo repetit, ha estat una errada per culpa de no haver vist un fora de joc previ.

El VAR ha començat el seu camí en competicions FIFA i Kassai ha marcat el primer penal gràcies al vídeo. El conjunt japonès ha reclamat penal en la primera jugada polèmica del partit. Havien passat trenta minuts quan un dels jugadors del Kashima, Daigo, cau dins l'àrea després del llançament d'una falta i sense que l'àrbitre assenyalés la pena màxima. Quan la jugada acaba i amb reiterades reclamacions, Kassai s'apropa a la pantalla del vídeoarbitratge i determina penal en fer cas a l'àrbitre assistent de vídeo. Shoma Doi fa el primer gol del partit en la còmode victòria per 0-3 dels japonesos contra l'Atlético Nacional.

La polèmica

La curiositat apareix quan es remira l'ocasió des d'un punt diferent al del vídeoarbitratge. La jugada del penal és sens dubte falta, però no hauria d'haver-se assenyalat perquè el jugador rep la falta quan la seva posició és antireglamentària per un fora de joc. Era el primer gol i potser la jugada clau perquè els japonesos fessin el primer pas per arribar a la final del Mundial de Clubs.

Segons el director tècnic de l'International Football Association Board (IFAB), David Elleray, i defensant que el penal no ha estat un error, diu que "el fora de joc mai s'havia produït perquè el jugador no havia estat mai en disposició de disputar-li la pilota al rival". La FIFA, que innova en aquesta competició la prova del vídeoarbitratge, ha afirmat que la tecnologia serveix únicament per ajudar. "En l'incident que s'ha produït aquesta nit, la comunicació entre l'àrbitre i l'àrbitre assistent de vídeo ha estat totalment clara, la tecnologia ha funcionat bé i, en última instància, l'àrbitre ha pres la decisió, com ha de ser perquè els VAR són aquí només per ajudar".

El vídeoarbitratge a Europa

La tecnologia s'està començant a implementar gràcies al suport de la FIFA i l'IFAB. Les novetats arriben després de confirmar-se que aquesta nova manera d'entendre el futbol també s'aplicarà els propers dos anys a les lligues d'Alemanya, França, Itàlia, Holanda, Portugal, Bèlgica, República Txeca, Brasil, Mèxic, Estats Units i Austràlia. Malgrat tot, la FIFA espera que la posada en marxa de manera oficial i l'aplicació dels VAR sigui entre 2018 i 2019 com a molt tard.