Per molt que totes les llàgrimes ja van caure dissabte passat al Camp Nou, l'últim servei de Gerard Piqué com a futbolista del Barça ha sigut a Pamplona en l'últim partit dels blaugrana abans del Mundial. Poques coses noves es poden dir a aquestes alçades d'un central històric, un jugador de llegenda i un barcelonista com ho són pocs, que no s'hagin dit ja. Però, per dimensionar la magnitud de Gerard Piqué, ha estat el protagonista absolut d'un partit en el qual ni tan sols ha jugat.

Piqué, protagonista tot i no jugar

A la prèvia, totes les càmeres el buscaven, i tot i que quan s'han fet públiques les alineacions s'ha confirmat que no era titular, seguia centrant totes les mirades. Perquè aquells que avui eren a l'Estadi d'el Sadar han tingut la fortuna d'acomiadar de forma definitiva una de les persones més influents en la història del futbol català i espanyol. Un personatge de moltes capes, i totes elles amb una infinitat de peculiaritats que el fan una rara avis dins un món, el del futbol, que es divideix entre els que volen semblar plans i els que directament ho són.

Piqué Osasuna Barça / Foto: EFE - Jesús Diges
Piqué, a la banqueta abans de l'Osasuna-Barça / Foto: EFE - Jesús Diges

El partit contra l'Osasuna ha tingut de tot, però no seria estrany imaginar que pel cap de Gerard Piqué s'estava jugant un altre partit. L'últim partit. Un animal competitiu com ha sigut ell durant tota la seva carrera potser ha pensat que, amb la seva presència a la gespa, els navarresos no haurien marcat en un córner. O que ell hauria liderat, amb la seva jerarquia, la remuntada d'un Barça amb l'orgull tocat després de l'expulsió de Robert Lewandowski. Perquè, tot i que alguna vegada s'hagi posat en dubte la seva implicació amb l'equip en els últims mesos, ha estat ell qui al descans ha anat a per l'àrbitre Gil Manzano a recriminar-li la seva actuació en els primers 45 minuts.

Una expulsió per entrar a la història

Perquè, tot i ser un futbolista que ho ha guanyat tot i sabent que el resultat del partit d'avui no tindria la mínima influència en la seva carrera més enllà de tancar-la amb una victòria o no, ha demostrat que, com ell mateix va dir en el vídeo de comiat, abans de ser futbolista és del Barça. Perquè, si hagués pensat en acabar la seva carrera d'una forma immaculada i, potser al terreny de joc, les protestes a l'àrbitre no haurien estat tan insistents. Gil Manzano, per si no havia tingut prou protagonisme, s'ha volgut penjar la medalla de fer que l'últim de la carrera de Piqué fos una expulsió, i així ho ha fet durant el temps de descans.

Gerard Pique manteo Barça / Foto: EFE
Gerard Pique, en el seu últim partit al Camp Nou, el passat dissabte / Foto: EFE

Però el destí tenia guardat que fos un partit per a la història, tot i que ho ha estat per un fet que no es podia esperar. Amb aquesta expulsió Piqué ha igualat Hristo Stoítxkov com a futbolista amb més expulsions en la història del Barça, amb 11. Qui sap si veure com un dels seus capitans, i una de les veus més respectades al vestidor acabava la seva carrera expulsat, ha fet que el Barça es rebel·lés contra un guió que semblava establert i acabés remuntant. Primer Pedri, i després Raphinha, han capgirat un partit que serveix per acomiadar Piqué des del liderat de la lliga.