La flama que cremarà als Jocs Olímpics de París 2024 ha dormit a l'antiga Acròpoli d'Antenes, una setmana abans d'entregar-la als organitzadors de les olimpíades. L'acte, marcat per la pluja, ha conclòs amb l'encesa del peveter davant el Partenó, un temple de 2.500 anys d'antiguitat situat a la ciutadella que domina el paisatge de la capital grega i que és la principal atracció turística. Ara, la flama viatja a Delfos, un altre important centre religiós de l'antiga Grècia, abans de traslladar-se al poblat de Volos a la regió central del país. La flama es lliurarà a les autoritats franceses el pròxim divendres en el renovat estadi de marbre on es van celebrar els primers Jocs Olímpics de l'era moderna en 1896. En el port del Pireu, a Atenes, la torxa pujarà a bord del Belem, un vaixell de vela francès construït en 1896, per al seu viatge a França.

La ruta de la torxa olímpica

L'encesa de la torxa olímpica es va celebrar aquest dimarts a les ruïnes de l'antiga Olímpia, en una cerimònia tradicional en la qual es va invocar al déu Apol·lo i es va lliurar la crida al primer portador, que comença el seu recorregut cap a París per als jocs d'aquest estiu. Durant la cerimònia, que se celebra en aquest lloc històric abans de cada edició dels Jocs Olímpics d'hivern i estiu des de 1936, l'actriu grega Mary Mina, en el seu paper de Gran Sacerdotessa d'Olímpia, va encendre la torxa olímpica dirigint-se a Apol·lo, envoltada d'altres sacerdotesses i verges vestals.

Després d'una dansa de la coreògrafa Artemis Ignatiu, Mina va lliurar la crida al primer portador, el grec Stéfanos Duskos, medalla d'or en rem en els Jocs de Tòquio 2020, qui la va conduir fins al monument a Pierre de Coubertin, fundador dels Jocs Olímpics moderns. 

El president del Comitè Olímpic Internacional (COI), l'alemany Thomas Bach, va assenyalar que els Jocs són un símbol de pau i de la unitat internacional “en aquests temps difícils que estan plens de guerres i conflictes”. També per al president del Comitè Olímpic Grec, Spyros Kapralos, l'objectiu de les competicions d'enguany és “difondre la visió de pau i el respecte cridant a les nacions que implementin la treva olímpica”. Està previst que la flama arribi a Marsella, al sud de França, el pròxim 8 de maig i recorri el país de cara a la cerimònia d'inauguració el pròxim 26 de juliol a París. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!