Toni Freixa (Barcelona, 1968) torna a ser candidat a les eleccions a la presidència del Barça. L'advocat, també exdirectiu blaugrana, es presenta en els seus segons comicis després de quedar quart en les eleccions del 2015.

Amb ganes de treure el club de la crisi en la qual està immers, Freixa parla d'optimisme i de tenir les eines i l'equip que el club necessita per remuntar de la crítica situació. Esportivament, amb la possibilitat de millorar molt, amb necessitat de reconduir econòmicament el club i, políticament, volent-se mantenir al marge de tot.

Toni Freixa Presidenciable Barça - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Després de perdre la Supercopa d'Espanya, com veu el Barça?
Va ser un partit desgraciat, però, en qualsevol cas, veig un equip que il·lusiona quant a la irrupció de nous talents i en el fet que Ronald Koeman va gestionant la situació amb els elements que té i soc optimista també amb el que queda de temporada. El Barça porta una trajectòria ascendent, amb independència que l'altre dia se li escapés el partit al minut 90.

Aquest optimisme també es pot traduir en forma de títols?
Per què no? Estem recuperant a la Lliga, els últims partits ens han fet guanyar punts i tenim totes les opcions a totes les competicions. Això no vol dir que ens hàgim de plantejar que l'objectiu hagi de ser guanyar-ho tot, però perfectament el Barça pot disputar els tres títols.

Com veu el Barça com a club?
Està en una situació crítica per una gestió deficient i per una situació de pandèmia. Per tant, el que requereix és tenir un equip de gestió preparat, amb experiència, amb coneixements, que tingui trajectòria i hagi demostrat el seu coneixement del club i del món del futbol. Però, al mateix temps, també tinc un missatge d'optimisme en el sentit que d'aquesta situació ens en sortirem perquè la fortalesa i la potència del Barça continua sent la de sempre.

Creu que aquesta situació de crisi és deguda a la junta anterior?
Sens dubte. Hi ha hagut un model molt preocupat en generar ingressos, en facturar molt, i molt despreocupat en gestionar esportivament de forma adequada. S'han fet renovacions de contractes a quantitats inassumibles, s'han fet fitxatges a quantitats fora de mercat, i això, quan ha arribat la pandèmia i ens han baixat els ingressos, ens ha situat en aquesta situació tan crítica.

A Bartomeu no li puc posar una bona nota

Com valora el mandat de Josep Maria Bartomeu?
No li puc posar una bona nota. Malgrat que hi ha hagut èxits esportius, i si comptabilitzem els èxits simplement, podria semblar que és bo, però ja ho vaig avisar el 2015, quan vaig ser candidat a la presidència, i vaig advertir que el model de fitxatges galàctics, de no mirar el talent de casa i arribar a una obsessió de facturar per atendre a les despeses no era el model que el Barça havia de seguir.

Del mandat de Bartomeu amb quines coses es quedaria i què no repetiria?
Crec que amb l'àrea social, la Fundació, el Femení, a les seccions en general se'ls ha donat un bon tracte. I amb el que no em quedaria en absolut és amb aquest model irresponsable de generació de recursos i canviar de director esportiu de futbol cada any, de no tenir les idees clares, de no comptar amb el talent de casa, de fitxar 50 jugadors per al Barça B i que no sigui la continuació de la formació dels jugadors del planter... Futbolísticament la gestió ha estat molt dolenta i això és el que penalitza econòmicament. La situació econòmica sempre és conseqüència de les decisions esportives.

Creu que la comissió gestora ha fet bé la seva feina o potser s'ha extralimitat amb les seves responsabilitats?
Una comissió gestora sempre és un òrgan provisional, que assumeix la gestió a conseqüència que s'ha produït una dimissió anticipada. No se li pot demanar massa més del que ha fet, que és intentar que el club continuï, que s'atenguin les obligacions corrents, es negociïn les condicions salarials amb els jugadors, que en aquell moment era imminent, i la convocatòria d'unes eleccions en un moment que hi ha hagut una pandèmia. Fer-ho d'una altra manera no entenc que fos possible.

De què van parlar en la reunió amb Carles Tusquets, Joan Laporta i Víctor Font?
Fonamentalment del fet que, com a conseqüència del confinament municipal perimetral, més de 45.000 socis del Barça no haguessin pogut exercir el seu dret a vot i l'aconsellable era fixar una nova data. A més a més, li vam afegir la previsió de noves seus a capitals de comarca i la possibilitat del vot per correu.

A la comissió gestora no se li pot demanar massa més del que ha fet

Durant aquestes setmanes com funcionarà el club?
La comissió gestora, per estatuts, té únicament les atribucions de mantenir les activitats normals del club i mantenir actes d'administració. Si el club necessita algun acte diferent, ja vam manifestar i ens vam posar tots tres (Laporta, Font i Freixa) a disposició de la comissió gestora perquè compti amb nosaltres per si s'ha d'arribar a algun altre tipus de consens o algun tipus d'acord. Per exemple, es va plantejar el fitxatge d'Eric Garcia i es va descartar.

Creu que era necessari l'ajornament electoral?
Absolutament. Des del moment en què la Generalitat no va plantejar que hi hagués cap excepció pel confinament municipal perimetral per als socis del Barça, que un ciutadà de Cornellà no hagués pogut venir a Barcelona a votar, o un ciutadà de Figueres no hagués pogut anar a Girona, o un de Mollerussa no hagués pogut anar a Lleida... Lògicament, quan un convoca eleccions pretén la màxima participació i que tothom pugui exercir el seu dret a vot. Si això no és possible fer-ho, doncs s'ha de buscar una solució alternativa, que és el que vam fer.

Confien que al març es puguin celebrar les eleccions?
El que es va acordar en aquesta reunió és posar mitjans perquè sigui possible.

Toni Freixa Presidenciable Barça - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Respecte als rivals electorals, Joan Laporta i Víctor Font, qui veu més favorit?
Aquestes eleccions són una confrontació de dos models. Un absolutament independent, com és el nostre, que vol mantenir el Barça aliè de qualsevol ingerència política, econòmica, mediàtica i empresarial. I els altres dos models, que de fet han estat intentant durant tota aquesta precampanya anar junts i hi ha hagut gent que els ha convidat a fer-ho, que representen una altra mena de club diferent. No mantenir la independència del Barça com a entitat el pot posar en perill i, fins i tot, el pot acostar a la societat anònima esportiva. De fet, algun candidat proposa l'emissió de bons (Laporta), que és la prèvia de la SAD.

Com ha d'actuar el club perquè no es converteixi en una societat anònima esportiva?
Tenir una gestió diligent, prioritzar la gestió esportiva per tal de no arribar a compromisos de pagament o endeutament que posin en perill la supervivència del club... I quant a l'endeutament actual, renegociar-ho per donar temps que s'acabi la pandèmia, puguem obrir l'estadi, les botigues, el museu, el Palau Blaugrana... i puguem generar recursos perquè puguem anar tornant aquest deute i el club no estigui en perill.

Què en pensa de Joan Laporta?
Tots som prou coneguts pel soci del Barça. Al senyor Laporta no el definiré jo. El coneixem des de fa gairebé vint anys. I estic convençut que els que tenen previst votar-lo saben per què, i els que no volen votar-lo de cap de les maneres també. És un home ja molt conegut.

I de Víctor Font?
Igual, perquè com que porta tant temps sortint als mitjans i explicant tantes coses, tothom ha pogut veure com explica unes coses, després les rectifica, després les matisa, incorpora gent de determinats àmbits... tothom se n'ha fet una idea. El gran avantatge d'aquestes eleccions per als socis del Barça és que tots tres som suficientment coneguts quant a les propostes que cadascun de nosaltres plantegem, el nostre perfil i el que representem.

Entén que dels tres candidats finalistes vostè sigui considerat el continuista?
No ho entenc, perquè vaig marxar el 2015 i fa 6 anys d'això. No tinc cap condició de continuista. El que sí que és cert és que durant aquests cinc anys m'he dedicat a ajudar el club i no he volgut fer oposició. He posat sempre per sobre els interessos de l'entitat per no desestabilitzar-la, per no obstaculitzar-la... no he buscat mai el meu interès particular, sinó sempre el del club. No tinc cap vinculació amb l'anterior junta. De fet, vaig ser candidat el 2015 contra el senyor Bartomeu.

Toni Freixa Presidenciable Barça - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Com definiria el seu projecte esportiu?
Soc l'únic candidat que presenta un responsable de futbol format a la Masia, amb Johan Cruyff, company de Pep Guardiola i de Tito Vilanova, que hi creu fermament i sense cap fissura. Hem estat treballant des de fa 2 anys, hem parlat amb el departament de metodologia del club i amb altres persones que integrarien la nostra estructura esportiva, però no volem utilitzar aquests noms. La proposta cruyffista és la meva. Amb mi ve un declarat cruyffista. Lluís Carreras va ser a l'homenatge que es va fer al Dream Team, un dels dos jugadors del planter escollits per Johan Cruyff, l'altre va ser Iván de la Peña, per acompanyar aquell equip. La figura de Lluís Carreras és una garantia que tornarem a la nostra identitat.

Ronald Koeman encaixa en el seu model?
Des d'un punt d'estabilitat del club, en un moment i atès que té un contracte per dos anys, sempre hem dit que volíem donar-li aquesta continuïtat. Una altra cosa és que amb la nostra visió de com ha de ser el futbol del club i la metodologia que s'ha d'aplicar des dels equips inferiors i fins al primer equip, podem donar eines a Ronald Koeman per millorar en aquesta manera nostra de veure el futbol i entenem que els nostres equips han de jugar. El que farà el club serà ajudar-lo.

Soc l'únic candidat que presenta un responsable de futbol format a la Masia, amb Johan Cruyff, company de Pep Guardiola i de Tito Vilanova

I també hi ha de ser Leo Messi?
Tant de bo pugui continuar amb nosaltres, perquè voldrà dir que ha acceptat la proposta que el club li pugui fer i ell a més a més té la voluntat de continuar. Seria una gran notícia per a tots els culers.

Com el convenceria perquè es quedi?
Quan arribem al club, tindrem l'oportunitat d'asseure'ns, escoltar-nos i saber les expectatives que cadascú té. Estic convençut que fonamentalment el que vol és continuar guanyant com ha fet durant tota la seva carrera. No crec que sigui una qüestió de condicions econòmiques. El que tractarem és d'entendre'ns.

Com va defensar Tusquets, vostè s'hagués plantejat la venda de Messi aquest estiu per un factor econòmic?
L'episodi d'aquest estiu és passat. Va ser una circumstància un pèl desagradable, però ja està superada per tothom. Tant pel club com per Messi. Ara el que estem és disputant aquesta temporada i aviat tindrem un nou president que espero ser jo i podrem tractar aquesta qüestió.

Pensa en algun fitxatge estrella o ja ha fet algun moviment de cara a si és president?
És clar que pensem amb noms que a la gent li puguin fer molta il·lusió, però nosaltres no volem enganyar el soci. Ara mateix estem en un moment que al club el que cal és gestionar l'adversitat d'aquesta situació difícil i crítica econòmicament parlant, de la qual ens en sortirem. I quan això sigui possible, el Barça sempre serà un club que porta jugadors de primer nivell que il·lusionen la gent.

I entre aquests jugadors pot haver-hi Neymar?
Neymar és un jugador que quan estava amb nosaltres era el segon millor del món, i va ser un cop que marxés, i tal com va marxar i les circumstàncies que s'han produït a posteriori, tampoc el seu rendiment és regular sent un grandíssim jugador... Per molts motius, Neymar no pot tornar al club.

Toni Freixa Presidenciable Barça - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Víctor Font vol canviar l'organigrama i el model de club, i Laporta segueix amb l'esquema més tradicional. Quin és el seu model de club?
El Barça és un club, per tant, una associació esportiva, regulat pel decret d'entitats esportives de la Generalitat de Catalunya, i el que ha de ser és el que està previst que sigui. Un model en què els membres de la junta directiva tinguin un càrrec retribuït i siguin consellers i sigui assimilable com una societat anònima no està previst. Els socis del Barça el que volen és que els membres de la junta directiva siguem socis que assumim un càrrec de forma honorífica perquè ens estimem el club i volem dedicar temps de la nostra vida professional i sacrificant molts aspectes de la nostra vida familiar simplement per aquesta passió que tenim. Subscric el model dels 121 anys d'història del Barça.

En la reunió amb Tusquets, com els van dir que estava econòmicament el club?
Ja tenim prou informació per saber que és una situació crítica, que ve motivada perquè hi ha una pandèmia, i que quan acabi la pandèmia, tindrem l'oportunitat de sortir-ne. No és res que ens hagi de preocupar.

Subscric el model dels 121 anys d'història del Barça

I quin és el seu pla per remuntar d'aquesta crisi?
El nostre pla és doble. Per una banda, en el curt termini, reduir el capítol de despeses i renegociar el deute per poder-ho assumir en el nostre dia a dia. I per una altra banda, poder incrementar els ingressos en altres modalitats de generació de recursos, tenint en compte que els drets audiovisuals estan centralitzats i s'exploten a través de la Lliga i de la UEFA, però sí que en la modalitat de patrocinis i en altres aspectes que puguin formar part del Barça Corporate, sempre amb la cautela que la generació de recursos en un moment de crisi econòmica no seria un objectiu a aconseguir a curtíssim termini.

I quines persones seran les responsables?
Nosaltres tenim una directiva presentada i tampoc anem amb persones que volen cobrar grans sous. Som conscients que el Barça ara mateix no està per gastar. Les altres candidatures que porten noms que no són membres de la junta directiva haurien d'explicar els salaris que cobraran, perquè al final qui ho pagarà serà el Barça. Nosaltres som molt conscients de quina és la situació del club i volem gestionar amb moltíssima responsabilitat.

Té l'equip tancat?
Totalment.

Som conscients que el Barça ara mateix no està per gastar

Què va passar amb Emili Rousaud?
Em vaig quedar molt sorprès. L'únic que vaig contestar és que tenim l'equip que volem tenir i ningú més. Respecto molt el senyor Rousaud, que ha sigut vicepresident del club, que ha estat candidat i finalment ha hagut de retirar la seva precandidatura perquè les seves signatures no eren suficients i crec que s'ha de quedar aquí.

Per tant, no pot entrar Rousaud ni cap membre del seu equip a la seva junta directiva?
No, en absolut.

Toni Freixa Presidenciable Barça - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Quin és l'objectiu amb la Masia?
Al futbol formatiu es treballa força bé, s'està seguint el model molt millor que quan un s'allunya de la base i arriba a l'equip professional. L'àrea de metodologia del club fa el seguiment de com els nostres equips segueixen aquesta manera tan nostra de concebre tant els entrenaments com els partits o la manera de competir. L'únic que cal és que continuem en aquesta línia, que millorem allò que sigui millorable, seguint amb aquesta metodologia que entenem que és el nostre fet diferencial, i que ho apliquem sense fissures des de l'últim dels equips al primer. És la nostra idea irrenunciable.

Què s'ha de fer amb l'Espai Barça?
Sens dubte, fer-ho. Qualsevol proposta, com s'ha pogut sentir en tota aquesta precampanya, d'enderrocar-lo o d'anar a jugar a un altre lloc, no és realista. Ens faria perdre més temps encara. Ja tenim tot encarat en aquest projecte i l'únic que cal és el finançament. Un finançament que no ens penalitzi en el nostre dia a dia, que no ens penalitzi el nostre projecte esportiu i tampoc posi en perill el patrimoni. Tot això amb el model de Goldman Sachs, a l'espera de poder estudiar la lletra petita, que sembla que ofereix. I al marge d'aquest model, estem treballant també uns altres en la mateixa línia per no penalitzar el dia a dia del club, aconseguir acabar aquest projecte, tenir un estadi de primer nivell, poder generar amb aquest estadi més recursos dels que generem i sortir d'aquesta situació de crisi econòmica.

Pel que fa al patrocinador principal de la samarreta: seguir amb Rakuten o tenen alguna altra opció?
Estem treballant altres opcions i jo crec que en campanya tindrem l'oportunitat de presentar-ho i de parlar-ne.

Serà una sorpresa?
Jo crec que el model que nosaltres estem plantejant és un model que a la gent li agradarà molt.

Què en pensa del Barçagate?
És un exemple del que ja vaig avisar el 2015, que en el model de gestió presidencialista quan les decisions només les pren el president i una persona de la seva confiança, però no la junta directiva, es poden arribar a cometre errades. I això va ser una errada molt clara. Des del punt de vista contractual, no ha quedat massa clar si es va pagar el que costen els serveis, si no. Tot va quedar amb molt mala imatge.

El Barça s'ha de posicionar políticament?
El Barça és més que un club, català i catalanista, defensor dels drets i les llibertats, ha de ser fidel a la seva tradició, a la seva història, a la seva significació social, ha d'anar sempre al costat del país, però el Barça no pot ser un motor polític. El Barça no ha de permetre que cap interès polític se n'apropiï. Ni d'un sentit ni d'un altre. I ha de permetre que la seva gent s'expressi lliurement, com passa cada partit, que la gent s'expressa lliurement, alguns en un sentit, altres no diuen res, i tenim una convivència perfecta. Aspiro a ser un president que mitjançant la seva intervenció mai faci que cap barcelonista se senti desplaçat.

Creu que el món polític està influint o vol influir en la campanya?
Crec que ho veiem tothom. Hi ha dues candidatures que tenen clara participació de gent vinculada amb el món polític. Això és una qüestió evident. I no és nou d'ara. Amb el president Núñez també hi havia una proposta des del Palau de la Generalitat, amb les contínues eleccions que hi havia, per intentar que el Barça deixés de ser independent. Per això jo crec que nosaltres som els únics que podem garantir aquesta independència i per això crec que els socis ens faran confiança.

 

Entrevista completa a Toni Freixa

Imatge principal: Toni Freixa durant l'entrevista amb ElNacional.cat / Sergi Alcàzar.