Els socis i sòcies compromissaris del FC Barcelona han aprovat aquest diumenge a la tarda en l'Assemblea de Socis de l'entitat blaugrana els comptes formulats per la Junta Directiva de Josep Maria Bartomeu per a l'exercici passat, el 2019/20, que no van poder ser votats en Assemblea per la pandèmia del coronavirus. El resultat de la votació ha estat de 616 vots a favor, 67 vots en contra i 68 vots en blanc.

Els socis, doncs, han fet cas a la petició de Joan Laporta i la seva Junta, ja que en cas contrari el Barça entraria en una perillosa situació de paràlisi institucional. "Aquests comptes no ens agraden, però és la realitat del club a 30 de juny de 2020. Les va formular la Junta anterior i van ser auditades. L'aprovació d'aquests comptes no exonerarà a l'anterior Junta en el cas que hi hagués irregularitats que una altra auditoria pogués descobrir", ha explicat Laporta abans de la votació. "Nosaltres votarem a favor, més que d'aquests comptes, del club. No aprovar-les provocaria una paràlisi institucional, ja que no podríem acabar l'auditoria que estem portant a terme", ha afegit.

Assemblea Compromissaris Barça Laporta EFE

Joan Laporta ha demanat l'aprovació dels comptes 19/20 / EFE

Moix dona explicacions i rep una sonora xiulada

El primer punt de l'ordre del dia, la liquidació dels comptes formulats per la Junta Directiva de Josep Maria Bartomeu per a la temporada 2019/20, ha estat polèmic, com ja s'esperava, ja que ha comportat la pujada a l'estrada de Jordi Moix, vicepresident econòmic que va formular els comptes, i que ha rebut xiulets en diverses ocasions. El problema, és clar, és que la Junta Directiva actual demanava l'aprovació d'uns comptes que es consideren nefastos, ja que en el cas de no ser així el FC Barcelona tindria un seriós problema de funcionament.

"L'impacte de la pandèmia va provocar unes pèrdues d'ingressos de 1.600 milions d'euros a les principals lligues europees. El pressupost que vam aprovar fa dos anys superava els 1.000 milions d'ingressos i buscàvem generar uns 11 milions de beneficis, però amb la Covid-19 patim unes pèrdues de 97 milions", ha explicat Moix. "No tinc res a amagar d'uns comptes que han estat auditats".

Assemblea Compromissaris Barça Laporta EFE

El Barça ha decidit celebrar l'Assemblea en el Camp Nou per motius de seguretat sanitària / EFE

Moix ho justifica tot amb la pandèmia del coronavirus

"Els quatre últims anys teníem la massa salarial entre el 60-70% respecte als ingressos, però amb la baixada d'aquests estem en el punt límit de l'aconsellable. En el balanç hi ha 1.474 milions d'actius i uns altres 1.474 de passiu. La situació del deute brut és de 820 milions, però ens devien uns 300 milions i el deute net és de 498 milions. Si no fora per la pandèmia tindríem un deute net d'uns 220 milions", ha afegit.

"No toca treure pit, perquè la situació és delicada i ja ho vaig dir mentre vaig estar en el club, però tenim patrimoni, la confiança dels bancs. Em sembla bona idea aquest crèdit amb Goldman Sachs, que fa set anys que treballa amb el club."

Malgrat intentar donar-li pràcticament tota la culpa de la situació a la pandèmia, Jordi Moix ha acabat admetent alguns errors. No vam preveure bé el canvi de cicle en el club. Durant un parell d'anys no prioritzem ni cuidem el planter. Ho vam poder fer millor. Tampoc no valorem bé l'impacte que va suposar intent de canvi de l'escut. La llista és llarga, però també hi ha encerts".

Els socis també aproven els pressupostos de Bartomeu

Posteriorment, els socis compromissaris han hagut d'aprovar els pressupostos de l'exercici 2020/21, que està a punt d'acabar, una votació per la qual Joan Laporta ha demanat el vot favorable, "per passar pàgina i poder avançar". 

Com en el cas dels comptes del curs 2019/20, els socis i sòcies amb dret a vot han fet cas a la petició del president, amb un balanç de 578 vots a favor, 71 en contra i 94 vots en blanc.

 

Imatge principal: Joan Laporta i Rafa Yuste, abans de l'inici de l'Assemblea / EFE