El conflicte entre Rússia i Ucraïna segueix obert i ple d'incerteses. Vladímir Putin, el president rus, va reconèixer aquest passat dilluns les províncies ucraïneses de Donetsk i Lugansk, situades a l'est del país, com a repúbliques independents. Tot i això, aquesta declaració no significa l'annexió. I pensant més enllà del problema polític, la postura de Rússia pot acabar afectant al món de l'esport i al món del futbol més concretament.

Primeres sancions de Boris Johnson pel conflicte Rússia-Ucraïna

Precisament, el conflicte present té incidència en totes les vessants de la societat i en les relacions internacionals es veuen afectades. Europa, els Estats Units i Xina, estan molt atentes als propers passos de Putin, però també el Regne Unit. I Boris Johnson, el primer ministre britànic, ja ha actuat en conseqüència.

Johnson ha anunciat aquest dimarts algunes sancions contra cinc bancs i tres multimilionaris russos després que Putin hagi ordenat l'entrada de tropes russes a l'est d'Ucraïna. I un dels magnats que ha estat multat és Roman Abramovich, propietari del Chelsea.

Abramovich Champions Chelsea Azpilicueta Europa Press

Roman Abramovich aixecant la Champions League amb César Azpilicueta / EuropaPress

El govern britànic apunta cap a la Champions

Però Johnson també ha anat més enllà i ha afirmat que "una Rússia més aïllada, una Rússia que té un estatus de paria, i sense possibilitats de celebrar tornejos de futbol en una Rússia que envaeix països sobirans". Per tant, el primer ministre britànic ha apuntat directament cap a la Champions League.

I és que el proper dia 28 de maig està previst que es disputi la final de la Champions al Gazprom Arena —o també dit Estadi Krestovski— i que és on juga el Zenit de Sant Petersburg.

I encara dins del mateix govern britànic, més concretament Nadine Dorries, que és la secretària d'Estat, ha seguit el discurs de Boris Johnson a través de les xarxes socials: "Tinc una gran preocupació sobre els esdeveniments esportius que s'han de celebrar a Rússia, com ara la final de la Champions League, i discutiré amb els òrgans de govern pertinents".

També cal remarcar que fins a quatre clubs anglesos (Manchester City, Liverpool, Chelsea i Manchester United) estan disputant els vuitens de final de la màxima competició europea de futbol. I, per tant, hi ha moltes opcions que algun d'ells acabi disputant aquesta final. A més, el Chelsea és el vigent campió de la competició.

"No permetrem que el president Putin aprofiti els esdeveniments a l'escenari mundial per legitimar la seva invasió il·legal a Ucraïna", ha afegit Dorries.

Tot i això, el passat diumenge la mateixa UEFA, qui organitza la Champions, ja va afirmar a través d'un portaveu a l'agència DPA que "actualment no hi ha plans" de traslladar la final a un altre país. Però també va explicar que "s'avaluarà la situació" contínuament i, si per motius de seguretat no és viable jugar a Sant Petersburg, aleshores sí es farà un replantejament. Però aquest canvi de seu sembla una quimera a hores d'ara perquè la gasística russa Gazprom —un dels patrocinadors principals de la Champions— és un dels màxims responsables que la final es disputi a Rússia.

 

Imatge principal: El Gazprom Arena abans d'un partit de la passada Eurocopa / EuropaPress