La Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) ha destituït Andreu Camps, secretari general de l'organisme i mà dreta de l'expresident Luis Rubiales. Segons ha informat en un comunicat, el president interí de la Federació, Pedro Rocha, ha traslladat a Camps la decisió aquest dimecres al vespre. Es tracta d'un moviment amb el qual la RFEF avança en el compliment de les demandes de les jugadores de la selecció femenina, que en el comunicat del passat 15 de setembre exigien, entre altres qüestions, la "reestructuració de la secretaria general". 

La RFEF ha explicat en el comunicat que ha "prescindit dels serveis" de Camps, que no anomenarà un nou secretari general i que fins que finalitzi el nou procés electoral, assumiran les funcions d'aquest càrrec la directora de Gabinet de la Presidència, Elvira Andrés, i el director de Competicions, Alfredo Olivares. La primera assumirà les funcions representatives, mentre que el segon tindrà les funcions executives. 

Andreu Camps, el "cervell" de Luis Rubiales dins la RFEF

Rubiales era la cara visible de la RFEF, però al seu darrere hi havia tota una estructura que, malgrat la seva suspensió, i posterior dimissió, es mantenia intacta. És per això que un total de 39 futbolistes van deixar clar en un comunicat que calien més canvis a l'organisme perquè esdevingués un lloc "segur" per a les dones. Les jugadores van detallar quins eren aquests canvis, que passaven per la dimissió de Rocha, la reestructuració de l'organigrama del futbol femení, del gabinet de la presidència i la secretaria general, de l'àrea de comunicació i màrqueting i de la direcció d'integritat.

De totes aquestes peticions, almenys s'ha fet realitat una amb la sortida de Camps, conegut com el "cervell" de Rubiales, ja que era el vertader executor de la política de la RFEF. Ell va ser qui va enviar una carta a la UEFA i a la FIFA denunciant "ingerències governamentals" en la RFEF davant la pressió del Consell Superior d'Esports (CSD) perquè dimitís el president. Un altre episodi que es recorda de Camps és que es va oposar al fet que les jugadores portessin gravat el seu nom al dorsal de les samarretes perquè suposava un cost "massa elevat".

La RFEF advoca per iniciar una "nova etapa"

La destitució de Camps s'ha produït poc després que la RFEF hagi emès un comunicat en el qual advoca per iniciar una "nova etapa" després de la crisi institucional provocada pel petó no consentit de Rubiales a la futbolista Jennifer Hermoso. En primer lloc, l'organisme s'ha disculpat amb aquesta jugadora de forma explícita, i ha assegurat que en cap moment ha volgut posar més pressió sobre cap de les jugadores de la selecció absoluta. D'altra banda, la RFEF ha reconegut que no ha sabut crear un clima de "confiança" amb les futbolistes, i per això, s'ha compromès a fer canvis estructurals per impulsar una nova etapa que respecti criteris de "bona governança, transparència i igualtat". 

En aquest sentit, s'espera que en els pròxims dies es produeixin nous cessaments, com ara de la seleccionadora, Montse Tomé, que va substituir Jorge Vilda, del president del Comitè Nacional de Futbol Femení, Rafa del Amo, o la directora del departament de Futbol Femení, Ana Álvarez.