El Mundial de Qatar posa de relleu la manca de drets humans d'aquest país. Amb una prèvia totalment qüestionada on moltes investigacions periodístiques subratllen el nivell d'esclavitud amb què han treballat els obrers per construir camps i instal·lacions, ara se suma una altra polèmica. És el seu mateix govern que no se n'amaga i llança un seriós avís als homosexuals i tota la comunitat LGTBI. Podran assistir al torneig però amb condicions.

Ha estat el mateix Nasser Al-Khater, president del comitè organitzador, qui ha recordat que l'homosexualitat està prohibida a l'emirat, però es permetrà la seva entrada als partits: "Respectem les diferents cultures i esperem que siguin respectades les nostres". I llança un avís: "L'homosexualitat no està permesa a Qatar. Les demostracions públiques d'afecte estan mal vistes i això s'aplica a tots. Vindran a Qatar com aficionats i assistents a un torneig de futbol i podran fer el que faria qualsevol altre ésser humà".

L'anomalia de posar l'accent a les persones que tenen una sexualitat diferent a la d'ell ja constitueix una falta de drets democràtics per ella mateixa. Per intentar maquillar el missatge, insisteix: "Qatar i els països veïns són molt més conservadors i demanem als aficionats que respectin. Estem segurs que ho faran, així com nosaltres respectem les diferents cultures, esperem que la nostra també ho sigui".

I posa d'exemple l'australià Josh Cavallo, un dels primers futbolistes que ha sortit de l'armari i ha expressat la seva "por" per viatjar fins a Qatar. Al-Khater respon: "Al contrari, li donem la benvinguda i us convidem a que vingui a conèixer el país abans del Mundial. Ningú no se sent amenaçat aquí, crec que aquesta percepció de perill és deguda a les múltiples acusacions i notícies que donen un panorama negatiu al país".

Persegueixen els homosexuals

L'homosexualitat és il·legal a Qatar i es castiga amb sancions que van des de la flagel·lació fins a l'empresonament i l'execució, però l'organització insisteix amb què els aficionats podrien sentir-se segurs, sempre que actuïn de manera conservadora. L'homosexualitat pot ser castigada amb la pena de mort per als musulmans del país segons la llei de la xaria, tot i que els informes de drets humans diuen que no hi ha proves que hagin executat persones homosexuals per aquest delicte. 

Els matrimonis entre persones del mateix sexe i les unions civils no estan reconegudes pel govern de Qatar i la campanya pels drets LGBTQI+ al país està prohibida. Al Khater va acceptar que la Copa del Món es podria utilitzar com a plataforma per a les protestes contra Qatar, però va dir que no era una preocupació per als organitzadors: "Tots els escenaris estan oberts i tots els escenaris estan sobre la taula", va dir. “Estem preocupats per això? No, no diria que estem preocupats per això”.

Un "índex de perills" compilat el 2020 per guiar els viatgers LGBT va qualificar Qatar com el vuitè més perillós per viatjar per aquest col·lectiu però Al Khater va afirmar que la percepció negativa de Qatar des de fora del país era injusta. "En els últims anys, probablement ha empitjorat una mica", va dir. "I per molt que l'estat de Qatar proposi, en termes d'acceleració del progrés realment, això no es capta, mai es reflecteix i mai es comunica". Qatar, que acollirà l'esdeveniment mundial a partir del novembre de l'any vinent, ha estat criticat pel seu historial de drets humans en la preparació del torneig, inclòs el tracte als treballadors migrants.

La llista dels deu països més perillosos, del primer a l'últim són: Nigèria, Aràbia Saudita, Malàsia, Malawi, Oman, Jamaica, Myanmar, Qatar, Emirats Àrabs Units i el Yemen. Curiosament, Espanya és el vuitè país més tolerant del món i el primer de tots, el Canadà, seguit dels Països Baixos i Suècia.

ranking

Fotografia de portada: imatge penjada per Al Khater al seu perfil de twitter en un camp de futbol