Portugal ha clausurat la ronda dels vuitens de final del Mundial amb una golejada escandalosa contra Suïssa (6-1) tot i la suplència de Cristiano Ronaldo, penalitzat pel seu seleccionador, que ha optat per un Gonçalo Ramos que ha respost amb un hat trick. Els altres gols portuguesos han estat obra de Pepe, Guerreiro i Rafael Leao, i la solitària diana dels suïssos ha estat de Manuel Akanji.

El càstig a Cristiano Ronaldo funciona a la perfecció

La decisió de deixar un dels jugadors més influents de la història a la banqueta dels vuitens de final d'una Copa del Món és, com a mínim, arriscada, però Fernando Santos ha demostrat que no oblida les males cares de Cristiano Ronaldo després de ser canviat en l'últim partit. I, a més, en termes purament futbolístics, també ha demostrat ser encertada.

Cristiano Ronaldo Joao Mario suplente Portugal Suiza Mundial Qatar / Foto: EFE
Cristiano Ronaldo, suplent al costat de Joao Mario / Foto: EFE

Perquè Gonçalo Ramos, que ha ocupat el lloc de CR7 a la punta d'atac, ha trigat tot just 17 minuts a enviar una canonada a l'escaire de la porteria de Sommer per obrir el camí dels portuguesos cap als quarts de final. L'engranatge dels portuguesos funcionava a la perfecció, amb molta llibertat pels Joao Félix, Bernardo Silva o Bruno Fernandes, i amb un Gonçalo Ramos en plena sintonia tot i ser la seva primera titularitat.

Sense CR7, Gonçalo Ramos ha fet d'estrella

Però Portugal no només té talent, sino que no va exempta de presència física, i el segon gol, de Pepe a la sortida d'un córner, ho ha demostrat. El central del Porto ha evidenciat que, als 39 anys, no li pesa l'edat i s'ha imposat al duel aeri als dos centrals per marcar el 2-0 de la tranquil·litat. Però, per moltes estrelles que tingui la selecció de Portugal, el grandíssim protagonista del partit ha estat Gonçalo Ramos.

Gonçalo Ramos al Mundial de Qatar 2022 / Foto: EFE
Gonçalo Ramos, protagonista del partit amb un hat trick / Foto: EFE

Als seus 21 anys, el jugador del futbol base de Benfica ha obert la segona meitat amb el seu doblet rematant una centrada de Diogo Dalot i, un quart d'hora més tard ha culminat una nit memorable amb el seu hat trick definint de forma subtil per sobre de Sommer. Un triplet que significava el 5-1, perquè, entre aquell quart d'hora ha donat temps per a que Guerreiro marqués el 4-0 i Suïssa trobés el malanomenat gol de l'honor (4-1) en un córner rematat per Akanji.

Gairebé tothom suma en aquesta Portugal

Amb el 5-1 i tot decidit, Fernando Santos ha volgut fer cas a les súpliques dels aficionats portuguesos, que demanaven l'entrada de Cristiano Ronaldo, i El Bicho ha saltat al partit amb vint minuts per endavant. I tot i que el ja exjugador del Manchester United ha marcat, ho ha fet en fora de joc. El gol portugués ha arribat, però l'ha fet un altre suplent, el futbolista del Milan Rafael Leao, amb una demostració de força, potència i precisió que demostra que, a Portugal, els titulars i els suplents estan plens de voracitat.

Gonçalo Ramos Bruno Fernandes gol Portugal Mundial Qatar / Foto: EFE
Gonçalo Ramos celebra amb Bruno Fernandes un dels seus tres gols / Foto: EFE

Amb tot, el gol de Leao ha servit per acabar de tancar una nit que serà història del futbol portugués en tractar-se de la primera vegada que Fernando Santos ha optat per prescindir de Cristiano en un partit d'aquestes característiques. Ara, costa d'imaginar que en els quarts de final contra el Marroc, el seleccionador pugui treure Gonçalo Ramos de l'11 després del seu triplet, i la lògica fa pensar que Ronaldo ho té complicat per jugar com a titular en el que queda de Mundial.