"Miserable" o "vergonya mundial". Amb aquests duríssims titulars obren les seves portades la premsa portuguesa després del ridícul d'aquest diumenge, quan el conjunt liderat de Cristiano Ronaldo va perdre la primera posició del grup classificatori per al Mundial de Qatar 2022 després de veure com Sèrbia remuntava un 1-0 i l'arrabassava a Portugal el bitllet directe per a la fase final del torneig.

Portugal encara no està eliminat, doncs en quedar segona participarà en la repesca, que en aquesta ocasió serà molt més complexa de l'habitual. Encara i així, la derrota ha obert la capsa de Pandora, ja que la crisi que s'ha generat és enorme, amb l'opinió pública posant en dubte les capacitats de Fernando Santos, el seleccionador, i de les figures de l'equip, en considerar que el cicle s'ha acabat.

Portugal Sèrbia Europa Press

Els jugadors de Sèrbia, celebrant la classificació per al Mundial de Qatar / Europa Press

Una de remuntada inexplicable

Portugal li valia l'empat contra Sèrbia per aconseguir la primera posició. I l'objectiu semblava encarrilat quan Renato Sanches va marcar l'1-0 en el minut 2 de partit. Res més lluny de la realitat. Portugal es va tirar per enrere. I Sèrbia es va apoderar del partit. Tot va fer un gir de 180 graus al minut 33, quan un xut sense massa perill va acabar en gol per una errada grotesca de Rui Patricio, un dels assenyalats ara.

L'1-1 va augmentar la por a perdre de Portugal, que va intentar que el temps corregués sense que passés res, amb un equip amb talents del nivell de Moutinho, Bernardo Silva, Jota o Cristiano Ronaldo, i amb Joao Felix, Neves o Bruno Fernandes a la banqueta. Finalment, en el minut 90, Sèrbia va trobar el premi gràcies a una rematada de Mitrovic, justament el jugador que va quedar marcat en fallar un decisiu penal que va deixar a Sèrbia anés de l'Eurocopa.

Fernando Santos Portugal Europa Press

Fernando Santos, seleccionador de Portugal / Europa Press

Fernando Santos, assenyalat

"El nostre ADN és el de jugar al peu, però vam tenir dificultats. És cert que l'equip està despersonalitzat", va afirmar Fernando Santos després del partit. "Juguem amb por i alguna cosa d'ansietat. La responsabilitat és meva", va afegir el seleccionador portuguès. "Va ser un partit terrible. Marquem aviat, però deixem de jugar. Em falten paraules. Hem de fer més del que hem fet", va afirmar per la seva part Bernardo Silva.

En espera de veure el desenllaç de la repesca, l'opinió pública lusitana ja s'ha tirat al coll de la selecció. D'una banda, es considera que Fernando Santos ha perdut la capacitat de liderar la revolució, ja que malgrat que els nous talents continua apostant pels veterans. Contra Sèrbia, sense anar més lluny, va apostar per Rui Patricio (33 anys), Fonte (37), Moutinho (35), Danilo (30) i Cristiano Ronaldo (36). Mentrestant, el seleccionador continua sense donar-li l'alternativa a Joao Felix, Neves o Leao, els nous talents.

Imatge principal: Cristiano Ronaldo, desencaixat, després de la remuntada de Sèrbia / Europa Press