La nova xiulada que s'ha vist a l'estadi Benito Villamarín de Sevilla ja no sorprèn ningú. Precisament, el Barça, el rei de Copes, ha estat finalista en nou de les últimes onze edicions. I des del 13 de maig del 2009 a l'estadi de Mestalla que els culers xiulen insistentment l'himne espanyol.

Les xiulades basco-catalanes

De les nou xiulades a la final de Copa que s'han produït des del 2009, quatre d'elles han estat més sonores pel fet de tenir l'afició basca i la catalana unides. Les històriques reivindicacions dels dos països s'han unit a les finals dels últims anys.

FCB estelades

La del 2009 va ser la primera de la consecució de xiulades i que passarà a la història pel gran ressò que va tenir. A banda de la xiulada, la final la va guanyar el Barça per 4-1 a Mestalla, sent el primer títol de Pep Guardiola i el preludi del triplet i sextet.

També basco-catalana va ser la final del 2012, al Vicente Calderón de Madrid, que va estar protagonitzada per la falsa realització de Televisió Espanyola perquè no es notés una nova monumental xiulada. Aquell any el Barça també va alçar el títol contra l'Athletic encara amb Guardiola a la banqueta blaugrana.

La del 2015, la primera del rei Felip VI, va estar marcada per Santiago Espot, un dels impulsors de la xiulada al Camp Nou, també amb l'Athletic com a rival. Espot va acabar sent jutjat pels càrrecs d'injúries a la corona i d'ultratge als símbols d'Espanya. Futbolísticament la final va acabar amb la 27a Copa del Barça i una joia de gol de Leo Messi.

I l'última xiulada de bascos i catalans va ser la del 2017 en la final entre el Barça i l'Alabès que va acabar tenyint-se de blaugrana. A banda d'un nou títol del Barça, l'antepenúltima xiulada a la Copa també va ser el comiat del vell estadi de l'Atlètic de Madrid, que va veure l'última final volent-se tapar les orelles.

Els catalans es fan sentir

La segona gran xiulada, la primera sense duel basco-català, va ser la del 2011, repetint escenari a Mestalla. Amb un any de treva sense final per als seguidors del Barça, aleshores el procés català continuava estant a l'ordre del dia i Artur Mas portava pocs mesos sent president de la Generalitat de Catalunya. Amb el dret de decidir sobre la taula política, el dret a la lliure manifestació va esdevenir novament protagonista a l'estadi del València. La victòria en aquella edició va ser per al Reial Madrid.

La del 2014, novament contra el Madrid i amb victòria del conjunt blanc, es va repetir a l'escenari valencianista. Aleshores, a banda dels xiulets també es van escoltar aplaudiments. I va ser l'última xiulada massiva que va patir el rei Juan Carlos abans de donar el testimoni de la corona al seu fill.

Rei Felip VI Copa Rei Barça Sevilla   EFE

EFE

Posteriorment n'hi van haver dues contra el Sevilla. La primera la del 2016 al Vicente Calderón de Madrid, en què es va prohibir l'entrada d'estelades (però se'n van veure), i la segona la de l'any passat al Wanda Meteropolitano, en què hi va haver el veto d'entrar peces de color groc, ja en plena reivindicació per la llibertat dels presos polítics. En l'apartat futbolístic el Barça va aixecar les dues Copes.

I l'últim capítol ha estat el d'aquest 2019, novament reivindicant la independència de Catalunya als minuts 17'14" tant de la primera com de la segona meitat, així com la llibertat dels presos polítics. Estelades i peces de color groc a la grada del Benito Villamarín de Sevilla. Una dècada i nou xiulades.