El ciclista colombià Nairo Quintana, de l'equip Arkea Samsic ha estat desqualificat del Tour de França per la Unió Ciclista Internacional (UCI) per, segons explica el comunicat, "infringir la prohibició de l'ús del tramadol" en competició, un analgèsic prohibit des de l'1 de març de 2019. Quintana va acabar sisè en l'última edició de la ronda francesa, però ara ha passat a estar desqualificat, en espera del veredicte final després de l'anunci del colombià, que ha fet públic que recorrerà la sentència.

El tramadol, prohibit pels seus efectes secundaris

Aquest veredicte de l'UCI s'ha produït després de dues mostres de sang proporcionades pel ciclista els dies 8 i 13 de juliol durant el Tour de França 2022, que van revelar la presència de tramadol i els seus dos metabòlits principals al cos del ciclista. Cal destacar que l'ús de tramadol en competició està prohibit pel reglament mèdic de l'UCI, però no és una infracció de les normes antidopatge.

Nairo Quintana tour 2021 efe
Nairo Quintana, en una imatge d'arxiu / Foto: EFE

Des de l'1 de març de 2019, l'UCI va prohibir l'ús de tramadol en competició en totes les disciplines i categories per protegir la salut i la seguretat dels ciclistes davant dels efectes secundaris d'aquesta substància, que pot provocar un estat d'endormiscament, mal de cap, i fins a una tremolor incontrolable d'alguna part del cos. Atenent tot això, l'UCI va decidir prohibir-lo per protegir la salut i la seguretat dels ciclistes.

En tractar-se de la primera infracció de Nairo Quintana, no ha estat declarat inelegible i, per tant, podrà participar en les competicions, dada interessant amb la Vuelta a España a poc de començar. El seu equip ja ha comunicat que sí que estarà a La Vuelta. No obstant això, ha perdut la seva sisena posició al Tour, encara que ell mateix ha anunciat que recorrerà aquesta sentència dins del període de 10 dies habilitat per a fer-ho.

Nairo Quintana anuncia que recorrerà al TAS

"M'he assabentat del que han informat els mitjans de comunicació fa unes hores. Només puc dir que apel·laré al Tribunal d'Arbitratge Deportivo (TAS) per provar la meva total sorpresa del fet informat pel Director Mèdic de l'UCI", ha explicat en un breu comunicat.

Nairo Quintana comunicat tramadol

Ara, el següent pas serà veure si aquesta apel·lació anunciada per Quintana fa efecte i pot netejar el seu nom per, als seus 32 anys, tenir un final de carrera impol·lut. A la Vuelta a Espanya que comença aquest mateix diumenge 19 d'agost i que durarà fins a l'11 de setembre té l'oportunitat de redimir-se firmant un bon resultat.