Possiblement la millor nedadora espanyola de tots els temps. L'única noia que guanya un or en uns Jocs Olímpics en natació. I per només tres centèsimes va guanyar la medalla més preuada. Mireia Belmonte entra en el llibre de la història olímpica dels ors per la porta gran. 

Els 200 metres papallona eren la seva prova reina. Una modalitat tan exigent com complicada. Va aconseguir la millor marca a les eliminatòries i va ser segona a les semifinals. La gran esperança de Belmonte era en aquesta prova i ho va aconseguir.

Amb dues plates a Londres 2012, els Jocs Olímpics de Rio 2016 eren els de la seva progressió. En la seva millor edat, amb 25 anys, els 200 papallona apareixien com la seva gran basa.

Un rècord de rècords

La medalla d'or de Belmonte arribava després d'aturar el cronòmetre als 2'04"85 en una prova que va anar de menys a més. Un inici fluix amb l'australiana Madeline Groves manant els primers cent metres estava dins el previst. Els segons cent metres, però, Belmonte va deixar-s'hi la pell. Unes grans braçades amb una respiració cada dos li van fer recuperar el terreny perdut. Un bon estil i una major potència la van posar en primer lloc i liderant la prova a falta de cinquanta metres; una posició que no deixaria fins al final.

Al podi acompanyant Belmonte van ser-hi l'australiana Madeline Groves, plata, i la japonesa campiona mundial Natsumi Hoshi, bronze.

El segon or en natació

Després de la medalla d'or aconseguida per Martín López-Zubero als 200 esquena als Jocs Olímpics de Barcelona 1992, mai un nedador espanyol havia aconseguit penjar-se l'or. Mireia Belmonte ho ha tornat a fer a Rio 2016 i d'aquesta manera es converteix en la primera nedadora en aconseguir-ho.

La història segueix creixent. La badalonina ja és campiona olímpica i suma quatre medalles en Jocs Olímpics. Un or, dues plates i un bronze. El temps posarà a lloc la seva gran gesta i valorarà molt l'or de Belmonte del dia 11 d'agost de 2016 a la piscina de Rio de Janeiro.

Un somni d’una vida

“És un dia especial i difícil d’oblidar”. Aquestes van ser les primeres paraules de Mireia Belmonte tot just després de penjar-se al coll la medalla d’or. La nedadora va assegurar que el seu èxit a Rio és el premi a “molts dies de treball” i a la persistència de seguir endavant tot i pensar en més d’una ocasió “que no valia la pena”.

EFE

Belmonte també va voler recordar que en un moment de l’any passat va pensar que no arribaria en condicions als Jocs després de patir una lesió a les espatlles: “Gràcies a Déu he arribat de la millor manera possible però costa controlar els nervis i l’emoció en una final olímpica”.

Per últim, la badalonina es va voler recordar del seu entrenador Fred Vergnoux, amb qui va compartir la preuada medalla: “He arribat fins aquí perquè ell m’ha sabut motivar i aguantar”.

De Badalona a Rio

Un consell del metge per corregir una desviació de la columna vertebral va ser el primer pas de la carrera més prolífica de la natació espanyola. Amb només quatre anys, Mireia Belmonte ja es va posar el banyador per començar fer metres a la piscina del Club Natació Badalona.

La jove badalonina cada cop registrava millors marques i l'entrada al Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat la va consolidar. Al CAR la seva vida va canviar per complet i la natació es va convertir en la seva gran prioritat. 

El punt d’inflexió de Belmonte va arribar als Jocs Olímpics de Londres 2012. La nedadora es va penjar dues medalles de plata (200 metres papallona i 800 metres lliures) i va canviar la percepció que el món i la natació tenien sobre ella. Els experts consideraven que li faltava sumar un punt competitiu per deixar de ser una promesa i convertir-se en una realitat.

Als seus 25 anys, la nedadora s’ha plantat a Rio en el millor moment de la seva carrera. Amb Vergnoux s’han dedicat a entrenar la força fora de la piscina per millorar els seus –pocs– punts febles. Més potència per fer el salt de la plata a l’or.

L’èxit depèn de petits detalls i la parella que fan Belmonte i el seu entrenador no deixa res a la improvisació. Els 800 metres lliures són l’última prova en què competirà una Belmonte que ho té tot per convertir-se en una de les millors atletes de la història del país.  

Pluja d’elogis

El que ha fet la nedadora en aquests Jocs li ha valgut el reconeixement públic de tothom. La seva gesta d’aconseguir dues medalles –les úniques a dia d’avui de la delegació espanyola– ha estat elogiada de manera unànime a les xarxes socials.

Fins i tot la va felicitar el Club Natació Sabadell, el seu anterior club. El setembre del 2012 van acabar una relació contractual amb un final molt tens amb l'aleshores doble medallista olímpica a Londres 2012. Al club sabadellenc també va conèixer el seu actual entrenador, Fred Vergnoux.