El castell del Manchester City suma una nova pedra: el Girona. El City Football Group, propietat del grup inversor Abu Dhabi United Group, busca enfortir vincles amb el club gironí en la seva estrena a la Primera Divisió.

El City comprarà gairebé la totalitat de les accions del Girona en una operació conjunta amb Media Base Sports, una empresa de representació d’esportistes i de la que Pere Guardiola, germà de Pep Guardiola, és un dels fundadors.

La relació entre el Manchester City i el Girona ja fa temps que dura. Ara, però, la bona sintonia passa de les paraules als papers. Els ‘citizens’ ja van cedir durant la temporada 2015/16 quatre futbolistes a Montilivi. Pablo Maffeo, Florian Lejeune, Chidibere Nwakali i Rubén Sobrino. Quatre reforços que van deixar l’equip a les portes de Primera. Una temporada després, Maffeo va repetir cessió, acompanyat de Pablo Marí.

"Per a mi, millor que vinguin quinze cedits pel City que un, perquè ens assegurem que siguin vàlids", va assegurar el director tècnic del Girona Quique Cárcel a final de temporada. Txiki Begiristain, màxim responsable esportiu del club anglès, ja va indicar que hi hauria alguna incorporació més però que faltava una reunió amb l’entrenador Pablo Machín i Cárcel per detallar els jugadors.

La setmana passada, tant entrenador com director tècnic van viatjar a Manchester per mantenir diverses trobades i encaminar els primers acords per consolidar-se entre els millors equips d’Espanya. El Girona també aprofitarà les luxoses instal·lacions de la Ciutat Esportiva del City per fer la primera setmana de pretemporada.

Una jugada recurrent

El Manchester City té molts futbolistes en cartera. La seva voluntat de convertir-se en un dels clubs de referència al món l’ha portat a invertir grans quantitats de diners en futbolistes que, a vegades, no han donat els resultats esperats. És per això que en els últims anys, el City Football Group ha decidit diversificar les seves inversions en diferents equips del món amb l’objectiu de nodrir el City, joia de la corona del projecte, amb futbolistes joves que ajudin a guanyar la primera Champions.

Amb aquesta estratègia, el grup inversor controla clubs als Estats Units (New York City), Austràlia (Melbourne City), Uruguai (Club Atlético Torque) i Japó (Yokohama Marinos). A més, el City Group també té vincles amb l’Associació de Futbol de Ghana, tres clubs més nord-americans i un veneçolà.

El cas del NAC Breda és el més similar al del Girona. El City va arribar a un acord de col·laboració amb el club holandès l’any passat per cedir-li alguns dels joves més prometedors. Sense anar més lluny, aquest estiu, tres futbolistes han fet el trajecte Manchester-Breda: Paolo Fernandes, Thierry Ambrose i Pablo Marí. Els tres jugadors podran demostrar a la segona divisió del futbol holandès la seva vàlua i guanyar-se així un bitllet de tornada.

Del concurs de creditors a Primera

El present és esperançador però el passat més recent és aterrador. L’estiu del 2013 el Girona va entrar en concurs de creditors com a única solució a una crítica situació financera. Amb un deute de 2,3 milions d’euros amb l’Agència Tributària, el club estava a punt de desaparèixer.

Dos anys més tard i després de mantenir la categoria de manera agònica, el Girona va treure el cap gràcies al grup inversor francès TVSE Futbol, que va comprar el 80% de les accions. L'operació de compra-venda del club, precisament, es va realitzar amb Pere Guardiola d’intermediari.

Mesos després, va ser el germà del Pep qui va recomanar al City apropar-se al Girona. Un vincle que en poc temps ha donat els primers resultats. I és que els anglesos tindran un excel·lent banc de proves a la Lliga espanyola.

L’ascens vindrà acompanyat d’un notable increment del pressupost. El Girona passarà a cobrar uns 41 milions d’euros més pels drets de televisió. A més, el club haurà d’ampliar l’estadi de Montilivi per adaptar-lo a les exigències de la Lliga i construir una nova ciutat esportiva. L’acord amb el City farà aquestes dues despeses viables i menys traumàtiques.