Tres minuts abans què Bruno Fernandes i Cristiano Ronaldo recollisin tots els focus de les càmeres pel gol que va avançar a la selecció de Portugal davant de l'Uruguai, en el Lusail Stadium de Qatar hi va haver un altre protagonista. Ara bé, a diferència dels jugadors lusitans, a aquest no l'esperava ningú. Es tracta de Mario Ferri, un futbolista italià que és conegut per ser tot un especialista de l'"art" d'envair camps de futbol quan s'estan disputant partits d'alt nivell. El seu currículum compta amb diverses gestes d'aquest estil, arribant a aparèixer en tres dels últims quatre mundials, però sens dubte, el seu acte de més valentia va tenir lloc aquest dilluns passat a Qatar, quan va interrompre el duel entre portuguesos i uruguaians per mostrar un triple missatge que deixava en evidència tots aquells assumptes que vol tapar el règim qatarià.

En primer lloc, va portar una bandera que ha agafat molta popularitat en els últims anys entre els activistes italians, en la qual enmig d'uns colors molt semblants als de la bandera LGBTI es pot llegir el lema de 'Pace', pau en italià. D'altra banda, a la seva ja habitual samarreta de 'Superman', lluia dos missatges: un demanant auxili per a Ucraïna pel conflicte bèl·lic que fueteja aquest país, i un altre en el qual es podia llegir un lema de suport a les dones a l'Iran que tantes coaccions estan patint. Ferri va aconseguir accedir fins al terreny de joc i frenar el partit, però com era d'esperar va ser placat per els vigilants i reduït a terra. Encara així, el seu objectiu estava complert. L'italià ja s'havia convertit en una de les imatges del Mundial, i el seu missatge ja havia donat la volta al món.

Mario Ferri a Qatar durant el Portugal - Uruguai / Foto: Europa Press
Mario Ferri a Qatar durant el Portugal - Uruguai / Foto: Europa Press

La FIFA 'salva' Mario Ferri

Tanmateix, la història de Mario Ferri no acaba aquí. Ara que tots ja coneixem qui és aquest espontani i la seva relació amb el futbol, és de vital interès saber que va succeir amb ell després d'abandonar l'estadi de Lusail. Tractant-se d'un país com Qatar, un estat sobirà amb un codi penal que preveu dures sancions contra aquells que "promoguin actes obscens o l'homosexualitat", les sancions que s'esperaven per a l'italià eren molt dures. Res més lluny de la realitat, amb el que ningú no comptava era amb la intervenció del president de la FIFA, Gianni Infantino.

En declaracions a RAC1, Ferri va revelar que el president de la FIFA, Gianni Infantino, el va ajudar. "Vaig tenir molts problemes amb la policia, però ell va aparèixer i va resoldre la situació". A més, el 'Falcó', com l'anomenen al seu país natal, ha fet saber a les seves xarxes socials que és lliure i que el seu salt al camp no li ha portat "conseqüències legals". D'aquesta manera, l'home que va aconseguir el que Manuel Neuer, Gareth Bale o Harry Kane no han pogut fer,ha acabat amb un final que ningú no esperava. Sens dubte, aquest Mundial no ens deixa de sorprendre. Haurem d'estar atents per veure quin és el següent capítol que ens ofereix Qatar, però el que està clar és que Mario Ferri quedarà en la història d'aquesta Copa del Món per ser el primer home capaç de desafiar les normes de Tamim bin Hamad, l'emir qatarià.

Espontaneo derechos LGTBIQ Portugal Uruguay seguridad / Foto: EFE
Mario Ferri detingut al Portugal-Uruguai / Foto: EFE

L'historial de Mario Ferri

Ara bé, fa ja temps que els missatges reivindicatius han anat acompanyant a Mario Ferri i la 'S' de la seva samarreta durant els últims anys als grans escenaris futbolístics. A les aparicions en el Mundial de Sud-àfrica, on curiosament va saltar en les semifinals que jugava la selecció espanyola davant d'Alemanya amb el lema de 'Pau al món'; i Barsil, on es va fer passar postdiscapacitat per fer-se amb una posició privilegiada per abandonar la seva cadira i exhibir un 'Salveu els nens de les faveles', també se li agrega una altra de molt famosa, i que ens toca de prop.

Va succeir el 2011, quan enmig de la final de Champions que disputaven el Barça de Pep Guardiola i el Manchester United, va entrar en el camp per col·locar-lo una bufanda de l'AC Milan a Leo Messi. Aquella vegada no hi va haver cap missatge polític o social en relació amb la seva interrupció, però encara continua sent una de les seves més recordades. Ara, la del Mundial de Qatar ha agafat una dimensió superior, i sense cap dubte, serà recordada al llarg dels anys.