La CNMV va recollir en el Codi de Bon Govern de la Comissió Nacional del Mercat de Valors les seves recomanacions en matèria d'igualtat de gènere, que interpel·len a les empreses espanyoles a complir els esmentats requisits.

Tanmateix, les companyies nacionals encara estan lluny dels esmentats objectius, segons el XII Informe de Dones en els consells de l'Ibex 35 i VII radiografia del mercat continu elaborat per la consultora Atrevia i l'escola de negocis IESE Business School, la presència de les dones en els consells d'administració de les principals companyies cotitzades frega el 40%, en concret al tancament de 2023 suma un percentatge del 39,82% en l'Ibex 35, després d'haver augmentat alguna cosa més de dos punts percentuals en els últims dotze mesos.

Concretament, actualment encara dos terços de les cotitzades espanyoles no compleixen amb l'objectiu d'equitat del 40%, i és que d'entre les 115 empreses dins del mercat borsari espanyol el percentatge de conselleres arriba al 34,49%. En total sumen el nombre de 407 administradores sobre els 1.180 seients dels consells (773 són ocupats per homes). De hecho,todavía hi ha sis empreses que continuen sense tenir dones en el seu consell, encara que cap no pertany a l'Ibex, són Berkeley Energía, Borges Bain, Nextil, Nyesa, Pescanova i Urbas. I Talgo, Montebalito, Naturhouse Health i Neinor Homes només compten amb una consellera. Per primera vegada la mitjana de conselleres de l'Ibex 35 és de 5, en tant que en el conjunt del mercat continu la mitjana és de 3,54.

D'altra banda, augmenta també la representació femenina en els comitès executius de les empreses. En el cas de l'Ibex va passar del 16,57% al 22,06 %, una xifra encara poc significativa i que queda lluny dels nivells que s'assoleixen en els consells d'administració.

Però més enllà de l'IBEX i les empreses cotitzades, hi ha companyies que ja superen a aquests referents empresarials en termes d'igualtat de gènere, com és el cas de LALIGA, que a més pertany a un sector tradicionalment masculí que està vivint la seva pròpia transformació, una cosa que també es reflecteix en el seu Comitè de Direcció, on la presència femenina supera en percentatge a la mitjana de totes les cotitzades espanyoles, arribant a suposar ja el 37% del comitè, i molt per sobre de la mitjana europea, que situa en un 23,6%. Els càrrecs que ocupen les dones en LALIGA inclouen diferents departaments estratègics, des de Comunicació, Control Intern, Direcció Corporativa, fins al Departament Legal i el de Gestió de Persones, entre d'altres. Això és especialment rellevant al sector esportiu, on les dones han de lluitar contra uns estereotips massa arrelats tant en la societat com en l'àmbit empresarial, encara que cada vegada es veuen més sostres de vidre trencats i exemples com el de LALIGA deixaran de ser l'excepció més aviat que tard.