Laia Palau ha posat fi aquest dimecres a 25 anys de carrera com a jugadora de bàsquet professional. Ho ha fet sobre el parquet del pavelló de Fontajau, a Girona, el seu hàbitat natural en un últim quart de segle ple d'èxits que l'ha consagrat com una de les grans llegendes del bàsquet d'aquest país.

Ha elevat l'Uni Girona a una altra dimensió

La barcelonina complirà 43 anys el 10 de setembre, però per primera vegada en molt temps ja no bufarà les espelmes com a jugadora professional de bàsquet. Ho farà com a responsable de l'acadèmia de formació que ha obert sota el seu nom el Spar Girona, el seu últim club.

Laia Palau Uni Girona Europa Press
Laia Palau en els seus últims partits amb l'Uni Girona, contra València Basket / Europa Press

Va arribar a Fontajau el 2018 i en aquests quatre cursos ha aconseguit una Lliga Endesa (2019), una Supercopa (2019) i una Copa de la Reina (2021), la primera de la història del Girona. Amb Palau, capitana de l'equip, el Girona també ha trencat el seu sostre a l'Eurolliga, la màxima competició continental, i ha arribat per primera vegada a quarts de final (2021 i 2022).

En la seva última temporada com a professional, Palau ha jugat 51 partits entre les competicions de la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) i Eurolliga. L'últim va ser la tornada de les semifinals de la Lliga davant del València Basket. Palau es va retirar amb molèsties al bessó i no va poder ajudar el seu equip, que va quedar fora de la final.

Millor assistent de la història de l'Eurolliga

La barcelonina s'acomiada del bàsquet professional havent guanyat dues vegades l'Eurolliga: amb el desaparegut Ros Casares el 2012 i amb l'USK Praga el 2015. És la jugadora amb més assistències de la competició: 1.353 en 277 encontres, amb una mitjana de 4,9 per partit. I és que Palau ha demostrat que al bàsquet no només es juga anotant, sinó que de vegades és tan important qui dona aquesta passada anterior.

També va competir i va guanyar a França (Bourges) i a Polònia (Polkowice). En total ha alçat 33 títols a nivell de clubs, entre els quals s'inclouen 14 lligues nacionals. A Espanya n'ha guanyat set: una amb el CBF Universitari de Barcelona, el seu primer equip professional, cinc amb el Ros Casares i una amb el Girona, a més de cinc Copes de la Reina i cinc títols de la Supercopa Espanyola. També compta una Supercopa d'Europa (2015, amb el Praga).

Llegenda del bàsquet internacional

L'adeu d'aquest dimecres se suma al comiat de la selecció espanyola, anunciada al novembre, després dels seus cinquens Jocs Olímpics celebrats a Tòquio. Palau també és la jugadora que més vegades ha lluit la samarreta d'Espanya (314) i la que més títols ha aconseguit (12, un més que Pau Gasol), comptant tant homes com dones.

En 19 anys com a internacional, de 2002 a 2021, ha aconseguit una plata olímpica (2016), tres medalles en Mundials (una plata i dos bronzes) i vuit medalles en Europeus (tres ors, una plata i quatre bronzes), sent una peça clau, vital. Palau ha fet 1.839 punts, ha capturat 684 rebots i ha repartit 838 assistències en els seus 314 partits amb la selecció.

Però les estadístiques només són una part del gran llegat de Laia Palau, perquè la seva influència en les futures generacions de jugadores, qualitat i somriure han transcendit sempre els límits del parquet. A Girona, s'ha acomiadat del bàsquet a nivell professional. Va començar com una de les pioneres d'una generació d'or per erigir-se en una llegenda de l'esport estatal.

 

Imatge principal: Laia Palau posant a Fontajau amb una representació del seu palmarès / David Subirana - Uni Girona