LALIGA ha aconseguit que el Jutjat Central del Contenciós-Administratiu núm. 4 de Madrid estimestimi el recurs interposat per l'organització presidida per Javier Tebas, revocant així la decisió del Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD), que el 21 de novembre de 2024 va rebutjar estudiar el recurs de LALIGA al·legant la seva falta de legitimació i competències per denunciar els vídeos del Reial Madrid contra l'estament árbitral en les temporades 22/23 i 23/24.

Així, el jutjat estima el recurs de LALIGA, anul·la la resolució administrativa del TAD i ordena reobrir l'expedient en seu federativa, remuntant les actuacions a l'inici de la instrucció perquè es practiquin les proves que anteriorment van ser rebutjades i reclamades per LALIGA. També imposa les costes a l'Administració demandada, amb un límit de 1.000 euros.

L'origen del cas es remunta a l'1 de març de 2024, quan tant el Sevilla FC com LALIGA van denunciar davant del Comitè Disciplinari de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) l'emissió reiterada de vídeos per part de Reial Madrid TV - canal oficial del club blanc - que, segons les seves denúncies, suposaven campanyes de pressió i assetjament contra els àrbitres designats. La RFEF va obrir un procediment disciplinari extraordinari el 7 de març de 2024.

Tanmateix, després de la instrucció del cas, el Comitè Disciplinari va resoldre el 5 de juny de 2024 que no existia cap infracció per part del Reial Madrid i va arxivar l'expedient. Aquesta decisió va ser recorreguda per LALIGA i el Sevilla FC, però els seus recursos no van ser resolts en termini, la qual cosa va implicar una desestimació tàcita. Posteriorment, ambdós van recórrer davant del TAD, que va inadmetre els recursos, considerant que no tenia competència per actuar sense una sol·licitud del Consell Superior d'Esports.

De la lectura de la sentència s'extreu la desestimació de les objeccions de l'Advocacia de l'Estat, que al·legava desviació processal i manca de legitimació de LALIGA, i reconeix que la patronal del futbol professional sí que tenia dret a recórrer la inadmissió del TAD per haver estat part interessada des de l'inici de l'expedient.

A més, el jutjat subratlla que l'actuació de Reial Madrid TV podria constituir una infracció conforme a diversos articles del Codi Disciplinari de la RFEF (66, 68, 69, 70 i 106), en considerar que els vídeos publicats no es limiten a una crítica esportiva, sinó que podrien vulnerar la integritat de la competició i danyar l'honor del col·lectiu arbitral. El dret a la llibertat d'expressió, aclareix la sentència, no empara comportaments que creuin la línia de la fustigació.

La decisió també estableix que el TAD sí que era competent per resoldre el fons de l'assumpte, partint de l'article 84.1.a) de la Llei de l'Esport de 1990, encara vigent conforme a la disposició transitòria tercera de la nova llei de 2022. Així mateix, pel que fa a l'interès legítim de LALIGA, la sentència remarca que, com a organitzadora de les competicions professionals, té la responsabilitat de vetllar per la seva integritat, la qual cosa l'habilita per intervenir en procediments disciplinaris que puguin afectar el desenvolupament net de les mateixes.