Hisenda va darrera dels pagaments del Barça a la Fundació Leo Messi (FLM). El Mundo publica després d'accedir als documents de 'Football Leaks', que l'Agència Tributària està especialment interessat en els pagaments del club a la Fundació del seu futbolista estrella entre 2010 i 2013: 5,3 milions d'euros.

Segons el diari, el principal dubte d'Hisenda és si els donatius del Barça formaven part del salari de Messi, ja que les aportacions estaven vinculades al jugador: hi havia un bonus si guanyava la Pilota d'Or i les retribucions acabaven si l'argentí, recentment renovat, deixava de formar part de la primera plantilla. És per això que es qüestiona si el club i la fundació havien incomplert les seves obligacions fiscals.

Les donacions es beneficien de considerables deduccions fiscals, davant els alts impostos que han d'afrontar els clubs i els futbolistes amb sous milionaris. Per beneficiar-se d'aquestes deduccions és necessari que l'entitat que rep els diners estigui registrada i tot i que es va crear l'abril del 2007, la Fundació Leo Messi no es va registrar fins al juny del 2013.

Segons els documents de 'Football Leaks', el Barça havia considerat durant anys aquests pagaments com aportacions a una fundació, i en línia amb els avantatges fiscals de les donacions a aquests tipus d'entitats, va aplicar una deducció del 35% en l'Impost de Societat i no va retenir l'IRPF. Però si Hisenda conclou que aquests pagaments formaven part del sou de Messi reclamaria les quantitats dels dos impostos i podria interpretar que les dues parts van tenir intenció de defraudar. 

La informació assegura que l'inici de la inspecció va motivar un canvi en les relacions entre el club i la fundació. Quan Hisenda va començar a investigar la Fundació Leo Messi, el Barça li ho va comunicar al pare i agent del futbolista, Jorge Messi, per mantenir diverses reunions. Amb els advocats i assessors del club es va decidir congelar les donacions directes. I quan es van reprendre, es van fer sense deduccions i amb una retenció de l'IRPF del 45%.

El diari cita un dels assessors del Barça, que assegura que era "altament previsible" que la relació entre el club i la Fundació del seu millor jugador fos considerada un delicte contra Hisenda.

Evasió fiscal

El Barça va instar Messi a que realitzés sis declaracions complementàries (una per cada any entre 2010 i 2015) per tributar l'IRPF corresponent als pagaments del club al marge del seu salari, segons els documents de 'Football Leaks' als que ha tingut accés 'Der Spiegel'. D'acord als seus càlculs, va pagar gairebé 12 milions d'euros.

El Barça avançaria uns diners al jugador en qualitat de préstec que acabaria pagant el mateix Barça. El club va fer una transferència de 12 milions a un compte del jugador, que tornaria el préstec en 24 pagaments fins el desembre del 2022. Aleshores ja s'hauria produït la segona part de la operació, un bonus de 23,1 milions bruts -uns 12 milions nets- per al futbolista argentí.