La Guàrdia Civil s'ha presentat aquest matí de dijous a les instal·lacions de la Reial Federació Espanyola de Futbol per buscar documents i arxius relacionats amb els pagaments del FC Barcelona, més de 7 milions d'euros, que el club va efectuar a l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA), José María Enríquez Negreira, entre 2001 i 2018, per serveis no justificats, segons ha confirmat El Confidencial.

El dispositiu es concentra a la ciutat de Las Rozas, lloc on s'ubica la seu de la Reial Federació Espanyola de Futbol, i ha estat ordenat per l'instructor del cas Negreira, Joaquín Aguirre, titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Barcelona. Aquesta actuació s'emmarca en una peça separada de les esdevingudes anteriorment, i que s'ha declarat secreta.

La Guàrdia Civil busca proves a l'oficina de la RFEF

Segons les fonts consultades pel mitjà citat, els agents busquen les actes de les reunions del Comitè Tècnic d'Àrbitres, en les quals Negreira i la resta de dirigents puntuaven els col·legiats de Primera i Segona Divisió, van designar els encarregats d'elaborar els informes sobre les seves actuacions i van promocionar-ne alguns per dirigir partits internacionals. A més, van escollir els àrbitres d'enfrontaments molt transcendents i van acordar els ascensos i descensos de categoria de totes les temporades que són sota sospita.

El jutge del cas Negreira ja va dictar que els esmentats pagaments del FC Barcelona no tenien per objectiu manipular partits concrets. No obstant això, ara sospita que la intenció era premiar els àrbitres que beneficiaven el club amb les seves actuacions; els qui ho feien es mantenien a Primera Divisió i xiulaven partits internacionals, la qual cosa els permetia augmentar els seus emoluments.

La Fiscalia obté proves sobre les veritables funcions de Negreira al CTA

La Guàrdia Civil també té ordre d'obtenir proves sobre les funcions de Negreira al CTA durant els 24 anys que va ocupar el seu càrrec. La Fiscalia va sol·licitar que se n'aclarissin les competències i que es clarifiqués si el càrrec de vicepresident dels àrbitres permetia, alhora, cobrar d'un club allotjat sota el seu paraigua. La resposta la va donar l'actual president dels àrbitres, Medina Cantalejo, que va assegurar que no hi havia cap mena d'"incompatibilitat".

"No té una funció ni obligació concreta definida, ni suposava una tasca determinada, tret de la de mera representació de l'organisme, assistint a reunions o seminaris d'arbitratge organitzats pel CTA, les despeses derivades de la qual eren sufragats per aquest organisme", va assegurar Cantalejo.

Una versió que qüestiona l'instructor del cas Negreira, Joaquín Aguirre, ja que l'exvicepresident dels àrbitres va reconèixer que es reunia cada 15 dies amb altres membres del CTA per avaluar els col·legiats. El magistrat va expulsar la RFEF del procediment, però continuen a la causa com a acusació el Reial Madrid i LaLiga. Els càrrecs es dirigeixen ara cap a Negreira; el seu fill, Javier Enríquez Romero; els expresidents del FC Barcelona Josep Maria Bartomeu i Sandro Rosell, i els exdirectius del club Òscar Grau i Albert Soler.