La Federació Espanyola de Futbol ha convocat una assemblea urgent per debatre el futur de Luis Rubiales, el pròxim divendres 25 d'agost a partir de les 12.00 hores (a la seu de la Ciutat del Futbol de Las Rozas). Ha sigut la mateixa RFEF qui ha informat aquest dimarts en una nota de premsa de la convocatòria d'aquesta assemblea extraordinària, alhora que ha anunciat que "estan obertes les diligències internes de la Federació referents a afers d'integritat, així com la resta de protocols aplicables" pel petó sense consentiment del president a la futbolista i campiona del món Jennifer Hermoso. A més, recordem que Rubiales va pressionar sense èxit Hermoso perquè sortís en el vídeo de disculpes.

La notícia ha arribat després d'un dia amb les primeres denúncies contra Rubiales per l'escena viscuda després de la final del Mundial, aquest diumenge. L'última denúncia ha sigut la de Sumar, presentada al Consell Superior d'Esports (CSD). En l'escrit, la formació de Yolanda Díaz ressalta l'existència d'un protocol d'actuació contra la violència sexual a la RFEF que cataloga comportaments com "besar a la força" i "contacte corporal inadequat" com a formes de violència sexual. A més, recorda que el president està subjecte a la llei de l'esport i exerceix funcions públiques per delegació governamental, la qual cosa fa que el seu comportament en aquest cas sigui objecte d'interès públic.

Les primeres denúncies contra Rubiales

Tanmateix, la demanda que ens interessa és la de l'àrbitre i regidor d'ERC a Lleida Xavier Estrada Fernández. Per què? Perquè l'ha presentat davant la mateixa Federació i ha reclamat que prengui mesures davant "l'inadmissible i vergonyós comportament" de Rubiales —a qui també demana que dimiteixi. Concrement, ha sol·licitat la posada en marxa de l'esmentat protocol de la RFEF d'actuació contra la violència sexual. En aquest sentit, ha destacat que aquest protocol defineix la violència sexual com "una forma greu de vulneració de drets fonamentals com la dignitat, la integritat física i moral, i la llibertat sexual; un problema que afecta dones i homes de totes les edats, en tots els àmbits de la societat".

La primera denúncia ha sigut la del president del CENAFE, Miguel Galán, davant l'esmentat CSD. En aquesta ocasió, s'havia demanat que s'obrís un expedient sancionador contra Rubiales per haver incomplert la Llei de l'Esport 39/2022, en haver comès "un acte sexista intolerable", recollit a la primera Disposició Final de la llei. Així mateix, Galán ha assenyalat que el CSD haurà de traslladar la denúncia al Tribunal Administratiu de l'Esport per tal que aquest "investigui l'abast de l'acte".