La història de l'esport espanyol d'elit està farcida d'exemples d'esportistes que van competir sota la bandera rojigualda sense haver nascut en territori espanyol. Des de Kubala i Di Stéfano a Mirotic, Sterbik, Ibaka, Diego Costa, Marcos Senna o Garbiñe Muguruza. La gran majoria d'ells van haver de veure's analitzats des d'una altra òptica d'una part de l'opinió pública espanyola. Viuen amb la passió que deurien l'himne espanyol? S'esforcen al 100% amb la samarreta d'Espanya? Tenen sentiment espanyol?

I aquest minuciós estudi d'espanyolitat li tocarà en aquesta ocasió a Aymeric Laporte, central d'origen francès i un llarg passat a l'Athletic Club que ha acceptat jugar amb la selecció espanyola després de no comptar per a Deschamps. "Tu et sents plenament espanyol per poder defensar un escut, una nació, una bandera, un himne...?", li va preguntar Fernando Burgos, periodista d'Onda Cero, obrint una caixa de pandora que semblava tancada. "Quina pregunta, no?", va afirmar en primera instància Laporte. El seu rendiment acabava de passar al microscopi amb més augments del mercat.

Laporte, al punt de mira per la seva falta d'espanyolitat

I és que, malgrat les crítiques que ha rebut Fernando Burgos, el cert és que hi ha moltíssima gent que opina que Laporte no hauria de jugar amb Espanya perquè com que no és espanyol no pot notar al seu cor aquest ens anomenat "sentiment espanyol". "Em sembla una bona pregunta, però caldria fer-se-la a tots, i el que no ho senti que no vagi perquè hi ha d'altres que ho donarien tot per anar amb la selecció", opina un tuitaire.

laporte1

laporte 2

"Que un futbolista de la selecció (en aquest cas Laporte) es negui a dir que se sent espanyol, seria inhabilitant en una federació seriosa. El sentiment nacional de milions de seguidors, es perverteix en benefici propi de qui rebutja identificar-se amb aquesta nació", ha escrit Carlos Verdejo, portaveu de VOX a l'Assemblea de Ceuta. "És fastigós que vesteixi la samarreta de la nostra selecció, igual que ho van fer els traïdors de Guardiola, Xavi i Piqué", afegeix un altre tuitaire.

Laporte entra en una extensa llista de 'dubtosos', amb Piqué a la 'pole position'

Arribats a aquest punt, Laporte ja sap que és igual el rendiment que ofereixi amb Espanya. Sempre estarà al punt de mira. I els millors exemples els té en jugadors com Puyol, Xavi o Piqué, que malgrat haver-ho guanyat tot amb la selecció espanyola sempre van estar en dubte. Dels 2 primers, sense anar més lluny, es va arribar a dir que es posaven les mitges d'una determinada manera per esborrar la bandera d'Espanya.

I què dir de Piqué, que després de guanyar el Mundial i l'Eurocopa va ser víctima de xiulades a pràcticament tots els estadis que va visitar simplement per defensar el dret a decidir de Catalunya.

'Juanito', l'espanyol que va tornar a ser alemany en donar positiu

Un cas que explica molt bé l'acceptació d'un no espanyol en la litúrgia espanyola és el de l'esquiador Johann Mühlegg. Nascut a Alemanya, el 1999 Mühlegg deixa de competir per a Alemanya per fer-ho amb Espanya i, el 2001, després de guanyar 1 medalla d'or i una altra de plata als Mundials de Lahti (Finlàndia) passa a ser denominat Juanito i a ser lloat pels èxits que li reporta a l'esport espanyol.

portada marca juanito muehlegg 3 1

Portada de 'Marca' del dia que 'Juanito' va guanyar el seu segon or en Salt Lake City / Marca

Per rematar-ho, el 2002 Mühlegg guanya 3 ors als Jocs Olímpics de Salt Lake City. Juanito, felicitat pel llavors Rei Joan Carles, es converteix en un autèntic fenomen de masses. Tot se'n va en orris quan surt a la llum un positiu en darbepoetina, una substància dopant. Mühlegg perd les seves medalles i deixa de ser Juanito per tornar a la seva condició d'esportista alemany.

Després de complir una sanció de 2 anys, Mühlegg, que sempre ha defensat la seva innocència, sol·licita tornar a l'equip espanyol per participar als Jocs de Torí del 2006, però finalment renúncia perquè no se sent recolzat.

 

Imatge principal: Gerard Piqué, en un partit de la selecció espanyola / EFE