L'estació d'esquí Pal Arinsal (a La Massana) s'ha integrat a Grandvalira Resorts des de la temporada 2022-23, després de l'acord subscrit aquest dimarts i presentat en un acte que ha presidit el cap del Govern d'Andorra, Xavier Espot. Espot ha afirmat que és una de les millors notícies "en els últims temps" per al Principat i per al seu turisme, informa Grandvalira en un comunicat. També ha considerat que Andorra es reforça molt com a destinació de neu pel fet que ara "totes les societats explotadores dels camps de neu tinguin una estratègia conjunta i de país".

Aquest acord unifica l'oferta d'Andorra com a país de neu i de lleure a la muntanya tot l'any, sumant 303 quilòmetres de pistes per a esports d'hivern i situant-se entre les primeres destinacions europees en oferta de superfície esquiable. Els forfets de l'estació de Grandvalira (inclòs el pas de temporada) seran vàlids tant a Pal Arinsal com a Ordino Arcalís, que es va integrar a Grandvalira el 2018, quan va sorgir així Grandvalira Resorts. A més, es comercialitzaran forfets multidia que combinaran dies d'esquí en Pal Arinsal i Ordino Arcalís amb jornades a Grandvalira.

La competència del sector

El president del consell d'administració de Grandvalira, Francesc Camp, ha dit que l'acord genera les bases del futur de la neu a Andorra, "un sector cada vegada més competitiu a nivell internacional que, després de la pandèmia, s'ha tornat encara més agressiu".

El conseller delegat de Saetde, Joan Viladomat, ha destacat que l'acord culmina un esforç d'integració de les societats que gestionen els dominis esquiables del país, que es va iniciar el 2003 amb la creació de Nevasa i que va continuar el 2018 amb la integració d'Ordino Arcalís a Grandvalira.

El cònsol major (alcalde) d'Ordino, Àngel Mortés, ha afirmat que la integració d'Ordino Arcalís en 2018 va ser "un punt d'inflexió" per acabar arribant a l'acord d'aquest dimarts. La cònsol major d'Encamp, Laura Mas, ha subratllat que "el model de gestió publicoprivada sigui la fórmula escollida, a partir d'ara, per continuar creixent" com a país.

Desestacionalització

El forfet de temporada de Grandvalira serà el nou forfet de país que donarà accés a totes les estacions d'Andorra: els 303 quilòmetres de pistes a l'hivern i també les activitats de la muntanya tot l'any amb accés al Mountain Park i Bike Park de Pal Arinsal.

La cònsol major de La Massana, Olga Molné, ha afirmat que aquestes instal·lacions suposen "una estratègia de desestacionalització iniciada fa ja anys a Pal Arinsal" quan es va potenciar la pràctica de la BTT i sent l'estació que inicia abans la temporada d'estiu. El conseller executiu i director general de Crèdit Andorrà, Xavier Cornella, ha augurat que l'acord donarà més fortalesa al sector i a l'economia andorrans en "afrontar els reptes en l'àmbit de la sostenibilitat i el canvi climàtic".