L’Espanyol torna d’Ipurua amb un punt que val or. L’equip ha aconseguit igualar el gol inicial de Kike Garcia gràcies a una genialitat de José Manuel Jurado. L’Eibar, tot i fer gala de les armes que l’han portat a ser una de les revelacions de Primera, ha estat incapaç de desfer l’1-1. L'empat deixa els dos equips amb les mateixes opcions d’aspirar a la setena plaça, posició que donaria accés a l’Europa League.

Mateixes idees

Els dos equips juguen a la mateixa Lliga. El partit deixaria (a priori) vencedors i vençuts en la carrera per entrar a Europa. L’objectiu de Quique Sánchez Flores era començar sense claudicar a l’empenta i el potencial ofensiu dels guipuscoans. I ho ha aconseguit. Pressionant la sortida de pilota de l’Eibar, amb Felipe Caicedo i Gerard Moreno centrant-se en la parella de centrals, i allunyant Sergi Enrich de la porteria de Diego López.

Amb el mateix plantejament, Eibar i Espanyol han mesurat forces en un primer tram on ningú ha volgut assumir riscos. Els blanc-i-blaus buscaven ser protagonistes però no estaven fins, sobretot al mig del camp, on han perdut més pilotes que mai. La balança s’ha desnivellat gràcies a una desconnexió. Com en l’última jornada contra la UD Las Palmas, la falta de concentració en defensa ha acabat en un gol en contra. Pedro León ha tingut tot el temps del món per centrar i la pilota, al cor de l’àrea petita, ha connectat amb el cap de Kike García per fer l’1-0. Tocava remar a contracorrent quan només s’havien jugat vint minuts.

Sense reacció

El gol ha estabornit l’Espanyol. L’equip s’ha gelat com si li hagués caigut un gerro d’aigua freda. La pressió de l’Eibar inclinava el camp i els blanc-i-blaus treien aigua d’una barca que s’enfonsava. El doble pivot, format per Pape Diop i David López no podia contenir la voluntat dels guipuscoans, jugant permanentment en camp contrari. La defensa patia com mai per culpa de la mobilitat dels davanters locals.

Pedro León era la gran figura. Totes les pilotes passaven per les seves botes. Al jove lateral de l’Espanyol Aarón Martín se li feia una muntanya contenir les pujades de l'extrem. L’Eibar, amb un joc pragmàtic però executat sense fissures, posava en infinitat de problemes als centrals Diego Reyes-Óscar Duarte. El partit ha marxat al descans amb l’1-0. Un autèntic regal veient què havia passat sobre la gespa d’Ipurua. L’Espanyol s’havia quedat sense xutar entre els pals i s’aferrava al marcador per buscar una reacció que no ha tardat en arribar.

Gol i patiment

Als cinc minuts de la segona part, un cop de geni de José Manuel Jurado ha estat suficient per donar-li aire a l’Espanyol. Gerard Moreno ha caçat una pilota en atac per filtrar una passada cap el migcampista. Aquest, al primer toc i sense pensar-s’ho dues vegades, ha xutat de voleia per superar el porter Yoel. L’equip es tornava a connectar al partit gràcies a un dels pocs jugadors que havia donat la cara.

L’equip tenia la possibilitat de començar des de zero i oblidar la mala primera part. El gol, però, no ha tingut cap influència en el desenvolupament del partit. L’Eibar ha seguit collant l’Espanyol i aquest s’ha resistit com ha pogut. David López li ha pispat la cartera a Pedro León quan ja es cantava el gol, Inui ha creuat massa el seu xut i Diego López ha aturat un intent de Bebé. Quique Sánchez Flores ha mogut la banqueta per aturar la tempesta i ha semblat aconseguir-ho durant uns minuts. Però ha estat un miratge. L’Eibar ha acabat el partit a l’àrea d’un Espanyol que ha defensat un punt d’or per seguir donant guerra. La lesió de Duarte al genoll en el temps d'afegit és la nota negativa del partit.