Espanya s’emporta un punt de Torí (1-1) després de dominar al joc i el marcador. La selecció espanyola no n’ha tingut prou amb la millor versió d’Andrés Iniesta i és que un penal innecessari de Sergio Ramos sobre Éder ha permès als italians empatar a falta de deu minuts pel final.

Partit per reivindicar-se

La nova Espanya de Lopetegui s’enfrontava a la primera prova seriosa de la fase de grups. Una visita al Juventus Stadium per enfrontar-se a l’equip que li va fer pujar els colors a la passada Eurocopa. Amb Diego Costa com a únic davanter i una legió de menuts pel darrera, la Roja ha mostrat la seva millor cara.

Itàlia també passa per un moment semblant al d’Espanya. Amb un entrenador veterà, sense prestigi internacional, però gran coneixedor el futbol local de meravella com Giamperino Ventura (68 anys), la selecció ‘azzurra’ espera recuperar la brillantor que s’ha deixat pel camí des del Mundial d’Alemanya.

Espanya volia la pilota i Itàlia sortir al contracop. Dos plantejaments que podien conviure en un partit que, a priori, donaria marge a les dues seleccions. Però el joc espanyol ha emmanillat qualsevol intent de rebel·lió. Amb una pressió molt alta, els de Lopetegui han asfixiat la sortida de pilota d’una defensa que repetia formació. Tres centrals i dos laterals molt llargs.

La classe d’Iniesta

La Roja ha aconseguit sotmetre els italians de la mà d’Andrés Iniesta. La jerarquia del manxec és total en un atac posicional que sempre el busca com a primera opció per iniciar les jugades. Les seves conduccions han trencat línies i sempre han generat superioritats.

L’associació d’Iniesta amb Koke, Silva, Vitolo ha estat la principal arma d’un equip a qui només li ha faltat el gol. Les millors oportunitats han nascut a pilota aturada i han acabat al cap de Gerard Piqué. El central del Barça ha fregat el gol en dues ocasions però les seves rematades no han superat el veteraníssim Gianluigi Buffon.

De Gea era una espectador més que no ha tingut feina en una primera part molt plàcida. La pitjor notícia ha estat la lesió de Jordi Alba després d’un esprint. El lateral del Barça s’ha endut la mà a la cuixa i no ha pogut continuar.

A Espanya només li faltava que se li encengués la llum en els últims deu metres però les sensacions eren més que positives. Actitud, intensitat i compromís d’un equip amb pocs canvis respecte el que va naufragar a l’Eurocopa.

Errors determinants

Espanya seguia picant pedra però Buffon ha dinamitat el mur italià. Amb 38 anys i en un moment dolç de la seva carrera, el porter de la Juventus ha calculat malament una sortida amb els peus per servir-li el primer gol en safata a Vitolo. El canari només ha hagut d’empènyer una pilota que doblegava la resistència.

Després de cuinar totes les jugades a través de la possessió, la selecció espanyola ha trobat el camí del gol després d’una de les poques jugades directes. El resultat va treure a Itàlia de la cova i Espanya ha explotat els espais. El mateix Vitolo ha estat a punt de fer el segon però ha enviat la pilota fora en la millor ocasió de la segona part.

A Itàlia se li ha obert el cel amb una errada de Ramos. Estava agonitzant, sense oxigen quan un innecessari penal del central ha propiciat el gol de De Rossi. 1-1 a falta de deu minuts. A Espanya se li escapava una victòria de la manera més cruel. Els italians han ressuscitat fins al punt de posar contra les cordes als de Lopetegui i acabar marcant el segon (anul·lat per fora de joc).

El punt deixa les coses igual entre els dos grans candidats a liderar el Grup G al final de la fase classificatòria. Diumenge vinent, contra Albània, Espanya jugarà el tercer partit d’aquest camí cap a Rússia.