Estats Units elimina Espanya dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 després d'un partit vibrant als quarts de final (81-95). Ricky Rubio, amb rècord anotador espanyol amb 38 punts, no ha pogut frenar una selecció estatunidenca liderada per un Kevin Durant intractable. I ha estat el comiat definitiu de Pau Gasol de la selecció espanyola i podria ser que del bàsquet professional.

Espanya domina gràcies a Ricky Rubio

Una final anticipada al Japó i nervis per començar. Quatre atacs fallats abans que els Estats Units mogués per primera vegada el marcador. Però Espanya no aconseguia trobar els punts, fins que al quart atac Ricky Rubio ha començat el seu festival.

Punts i més punts per als Estats Units, però el combinat de Sergio Scariolo es mantenia ben a prop. Resistència fins que el base del Masnou ha decidit posar-se l'equip a l'esquena i conduir la remuntada. 13 punts en un primer quart estel·lar de Ricky Rubio per acabar manant per 21-19. Els estatunidencs no perdien un primer quart en uns Jocs Olímpics des del 2004.

Ricky Rubio Espana Estados Unidos Juegos Olimpicos Tokio EFE

Ricky Rubio durant el partit entre Espanya i els Estats Units / EFE

Però si en el primer quart hi ha hagut festival de Ricky, en el segon ha aparegut el base suplent espanyol, el Chacho Rodríguez, que ha arribat als 10 punts. Bona presència espanyola en atac i també en defensa. Partit molt complet que ha permès Espanya marxar en el marcador i deixar una diferència de +10 a l'equador del segon quart.

Estats Units fallava punts fàcils, no li entraven els triples, però també per mèrit espanyol. Defensivament Espanya ha estat superba, aconseguint 6 taps i apareixent un sorprenent Víctor Claver sota la cistella. I l'avantatge espanyol ha durat fins que Kevin Durant ha dit prou, sumant 12 punts, i ha igualat el duel abans d'arribar al descans (43-43).

Kevin Durant no admet sorpreses

I si el segon quart ha acabat amb domini de Durant, el tercer ha començat igual. Però amb els triples que ara sí entraven per part dels Estats Units. Durant i Booker ja no fallaven de tres i els nord-americans han marxat en el marcador (+15).

Estats Units ha posat velocitat i ha mogut la pilota com ha volgut. La selecció espanyola no podia frenar els punts rivals. El tercer quart ha estat una batalla Ricky (27 punts) i Durant (25 punts), però el de Washington és qui ha estat protagonista del recital anotador d'un tercer quart molt accelerat (63-69).

I quan no hi era Durant, apareixien la resta de figures. No havia fet acte de presència Jayson Tatum, però en l'últim quart l'aler dels Boston Celtics ha dit la seva. Els Estats Units anotaven amb certa facilitat i clavaven els triples quan tenien una mica d'espai. I Espanya s'ha mantingut amb opcions gràcies a les cistelles impossibles de Ricky Rubio, que ha acabat amb 38 punts (el màxim anotador del partit), però Espanya ha perdut per les errades en les cistelles més fàcils.

A més, aquest partit ha estat el comiat definitiu de Pau Gasol amb la selecció espanyola i potser també del bàsquet professional. Estats Units ha fet el millor partit fins ara a Tòquio, ha estat superior en els últims quarts i deixa Espanya sense medalla en els Jocs Olímpics.

Imatge principal: Pau Gasol durant una acció del partit / EFE