Durant 2022 i 2023, a banda dels Erling Haaland i Kylian Mbappé, dos noms es van endur el protagonisme en moltes portades arreu del món, no pel seu present, sinó pel seu futur. Endrick i Vitor Roque són dos nois brasilers de 17 i 18 anys, però qui quedarà ja al planeta futbol que no els conegui.

El cas és que, de la prolífica escola de cracs que és el Brasil, Endrick al Palmeiras i Vitor Roque a l'Athletico Paranaense es van destacar com dos grans golejadors prematurs a la lliga brasilera, colant-se els dos entre els màxims artífexs de la màxima categoria del gegant sud-americà amb tan sols 16 i 17 anys.

Vitor Roque celebrando un gol con el Athletico Paranaense / Foto: EFE
Vitor Roque, celebrant un gol amb la samarreta de l'Athletico Paranaense / Foto: EFE

Endrick i Vitor Roque, vivint de les expectatives

Evidentment, es tracta de dos casos extraordinaris. Pràcticament cap futbolista en el món en aquest instant seria capaç de liderar un equip professional sent encara menor d'edat. Només ho poden fer alguns escollits i, per aquesta raó, Barça Reial Madrid, els dos equips més potents de la lliga espanyola i dos dels grans referents del futbol del segle XXI, van decidir-se a fer una passa endavant i invertir en ells.

Sona dur, però, avui, Endrick i Vitor Roque estan vivint de les expectatives generades, sobretot, durant la darrera temporada. En el cas del primer, va firmar amb el Reial Madrid un contracte que pren inici aquest pròxim mes de juliol, mentre que el segon, ja del Barça, està firmat pel conjunt blaugrana fins a 2031. Per Endrick el Reial Madrid ha pagat 45 milions d'euros, mentre que el Barça ha pagat pel seu compatriota 40 milions d'euros, però ambdós, amb variables de tota mena en els seus respectius contractes, poden arribar a costar més de 70 milions d'euros.

Endrick Palmeiras vs Fortaleza / Foto: EFE
Endrick, celebrant un gol durant un partit entre el Palmeiras i el Fortaleza / Foto: EFE

El CIES ja els veu com els davanters centres més prometedors del món

En aquest sentit, si les lesions els respecten i, sobretot, reben confiança per part dels entrenadors que es trobin en el seu futur més immediat, Vitor Roque i Endrick estan cridats a marcar una època. Per aquesta raó, i segons informes de l'Observatori de Futbol del Centre Internacional d'Estudis Esportius (Observatori de Futbol CIES), ambdós lideren la taula de davanters centres més prometedors del món.

Endrick és el primer, immediatament seguit pel nou davanter del FC Barcelona, mentre que per darrere hi ha noms ja no tan desconeguts com l'ariet del Brighton, Evan Ferguson, el golejador de l'Anvers, George Ilenikhena o el referent ofensiu del Leipzig, Benjamin Sesko.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!