Rècord mundial de la marató d'Eliud Kipchoge, que aquest diumenge ha trencat novament el seu rècord a Berlín en una prova en la qual han participat 47.000 atletes. Fita per a la història a la capital alemanya, ja que ha completat la distància més llarga de l'atletisme amb un temps mai vist fins ara, però no ha trencat la barrera de les dues hores.

Kipchoge de rècord a Berlín

Kipchoge ha completat els 42.195 metres en 2 hores 1 minut i 9 segons. Una xifra increïblement bona i que molts esperaven, ja que la marató de Berlín, amb un perfil pla, era l'ideal per a batre el rècord que el mateix atleta kenyà ja havia aconseguit fa quatre anys a la ciutat alemanya.

La plusmarca mundial de Kipchoge la tenia en el seu poder des del 2018, quan va córrer la distància, també a Berlín, en 2 hores 1 minut i 39 segons. Per tant, ha baixat la seva marca de manera considerable. Tot i això, ha quedat molt lluny del registre d'1 hora, 59 minuts i 40 segons que Kipchoge va aconseguir al 2019, però aleshores ho va fer en condicions especials i aconseguint una marca no homologada.

Poca competència per a Kipchoge

Kipchoge aquesta vegada ha fet una exhibició a Berlín. Als seus 37 anys ha mantingut el ritme de rècord del món des del principi de la prova i fins al final. En els primers quilòmetres ha tingut tres llebres (corredors que acceleren el ritme per davant dels favorits) que li han marcat quin era el temps que havia de fer. També ha anat acompanyat dels etíops  Andamlak Belihu i Guya Adolaque.

Mantenint la velocitat de creuer adequada, Kipchoge s'ha anat quedant sol. Adola ha començat a cedir al quilòmetre 15, just abans que el pas per la mitja marató es resolgués amb 50 minuts i 51 segons. Una marca que pocs s'imaginaven, però que començava a confirmar que Kipchoge tenia cada vegada més a prop un nou rècord mundial.

Fins al quilòmetre 25, poc després de ja quedar-se sense les llebres, Belihu també ha cedit. Ningú podia seguir el ritme de Kipchoge. I aleshores ha anat tot sol en busca d'una marca per a la història. En alguns moments, fins i tot, estava amb opcions de superar la barrera de les dues hores. Al final ha tingut una baixada de ritme físicament normal, però igualment ha creuat la línia de meta establint un registre que potser trigarà molts anys en ser batut.

El segon lloc ha estat per al també kenyà Mark Korir, amb un temps de 2h05'58", i el tercer per a l'etíop Tadu Abiate, que ha completat la marató en 2h06'28". Mentre que en categoria femenina la vencedora ha estat Tigist Assefa, que ha marcat un temps de 2 hores, 15 minuts i 37 segons, a més d'un minut del rècord mundial.