La campanya de les eleccions per a la presidència del FC Barcelona ja ha acabat. I ho ha fet just després de finalitzar el tercer i últim debat, organitzat per TV3 i Catalunya Ràdio, en el qual els candidats han posat tota la carn a la graella per intentar rascar els vots d'aquells socis i sòcies que segueixen indecisos.

 

És per això que es preveia un debat semblant als 2 primers, amb uns Víctor Font i Toni Freixa agressius contra Joan Laporta. A l'hora de la veritat, però, la situació no ha estat exactament aquesta. Víctor Font ha repetit per enèsima vegada els hits de la seva campanya com el projecte treballat, l'organigrama o el canvi de model. I tot, clar, amb missatges indirectes cap a Laporta, que després d'un inici una mica fluix per un problema d'afonia s'ha anat entonant, fins a desencaixar Font amb diversos dards enverinats. "Parles d'organigrames, powerpoints... Quan tu estaves fent-los, nosaltres estàvem guanyant Champions".

Aquesta afirmació ha anat seguida de la frase de la nit, que ha deixat Font amb la mirada perduda i a Freixa rient. "El Barça no es pot permetre gestors que presumeixen d'una bona gestió perquè són els que ens han portat fins aquí. El paper no ho aguanta tot. Els projectes, per més que portis 7 anys... hauràs treballat molt, però estàs ple de desmentiments i rectificacions. No et reinventis tant que al final acabaràs per no trobar-te".

A mida que han anat passant els minuts, Laporta s'ha anat trobant més i més còmode, fins a deixar anar frases espontànies molt comentades a les xarxes socials. "Si tan agraït estàs, vota'm. Et duré la papereta a casa", li ha etzibat a Font quan aquest l'ha mig lloat per fer referència al fet que forma part del passat. 

El futur de Messi

Un dels moments més interessants del debat ha estat quan ha aparegut el nom de Leo Messi. Víctor Font ha afirmat que Xavi té ascendència sobre l'argentí, la qual cosa el converteix en el millor candidat per aconseguir la continuïtat del 10 blaugrana. "Amb Leo, una cosa està clara, hem d'aconseguir que es quedi perquè es vol quedar", ha respost Laporta. "Si guanyen algun dels altres dos candidats, serà molt més difícil que es quedi. Si guanyo jo, tinc la credibilitat, sap com tracto els jugadors, sap que ell estudiarà la proposta. Es vol quedar". Laporta, a més, ha confessat que després del famós burofax va trucar Messi per demanar-li que es quedés.

debatTV3

Víctor Font, Joan Laporta i Toni Freixa, abans de començar el debat / TV3

Crisi econòmica

Un altre tema de summe interès ha estat el de la delicada situació econòmica del club i com pensen els candidats millorar-la. "Estem en una pandèmia i els ingressos han caigut 300 milions. El club anava en una espiral en la qual creixien ingressos, despeses i deute. Nosaltres apostem per pujar els ingressos. El Barça té una fortalesa immensa", ha afirmat Toni Freixa, que també l'ha deixat caure un dard a Font. "El Barça no és una start-up, és un club esportiu".

Joan Laporta, per la seva part, ha remarcat el pla de les 5R, desenvolupat per Jaume Giró: "Revisar el pressupost, refinançar el deute, reduir les despeses, recuperar ingressos i restablir la tresoreria. Hem de veure el got mig ple. És reversible. El meu model ja s'ha aplicat i amb èxit. Tornarem a ser sostenibles. Hem de fugir de missatges de pànic. Amb l'experiència, valors i determinació portarem el Barça a la glòria". Laporta, a més, s'ha defensat dels atacs de Freixa, que ha dit que el 2010 l'expresident va deixar un equip en crisi. "Freixa tergiversa les coses. Estic orgullós del llegat que vaig deixar. Vaig deixar el millor Barça de la història. Portàvem l'Unicef i després van posar Qatar Foundation i després Qatar Airways. Per molt que repeteixis mentides no deixaré d'estar orgullós".

Al final, la sensació és que el debat poques opinions haurà pogut canviar. La sort ja està tirada.

 

Imatge principal: Víctor Font, Joan Laporta i Toni Freixa, amb Francesc Garriga, abans de començar el debat / TV3