El confinament comença a fer-se llarg. El coronavirus no para de propagar-se i la situació cada vegada és més preocupant, de manera que toca quedar-se a casa per tal d'aconseguir que l'epidèmia s'aturi. La pregunta, però, és què podem fer per distreure'ns mentre passem les hores entre quatre parets. Els documentals o els videojocs poden ser una opció, però si hi ha una distracció universal i enriquidora aquest és la lectura. Aquests són tres llibres vinculats a l'esport que pots llegir per fer més amè el confinament.

'El combate', Norman Mailer

Si Norman Mailer va ser un dels escriptors més aclamats del segle passat és per obres com aquesta. L'estatunidenc, una de les grans veus del nou periodisme juntament amb Tom Wolfe o Truman Capote, escriu sobre el combat de boxa que Muhammad Ali i George Foreman van disputar el 1974 al Zaire –ara República Democràtica del Congo–, considerat per molts com el millor enfrontament de la història d'aquest esport.

La seva crònica, però, va molt més enllà de la boxa. Mailer descriu a la perfecció les singulars personalitats d'Ali i Foreman i també les dels seus entrenadors i representants; i utilitza el combat per retratar la societat del país africà i la figura del dictador Mobutu. Sublim.

combate norman mailer

'El milagro de Castel Di Sangro', Joe McGinniss

Esport, alegria i tristesa. El desaparegut novel·lista estatunidenc Joe McGinniss va desafiar l'aversió del seu país cap al futbol per escriure una oda al Castel Di Sangro, un humil club d'un poble italià de només 6.000 habitants que va ascendir des les categories regionals fins a la Serie B, l'equivalent a la Segona Divisió espanyola.

La història ja seria interessant si es limités a narrar l'aventura d'un modest equip en territori de gegants –fet que ha passat en gairebé totes les lligues europees– però a més McGinniss aconsegueix introduir a la perfecció personatges estrafolaris com l'entrenador de l'equip, Osvaldo Jaconi, i aprofundir en la sospitosa i turbulenta idiosincràsia del club. No cal que t'agradi el futbol per considerar-lo entretingut.

'14. L'autobiografia', Johan Cruyff

Els esportistes d'elit són figures que sovint viuen allunyades de la realitat quotidiana de la resta d'humans, de manera que les seves autobiografies poden ser avorrides i fastuoses. No és el cas de la de Johan Cruyff.

Johan Cruyff Efe

Quan es compleixen quatre anys de la mort de l'holandès volador, la seva autobiografia –l'única oficial– pot servir per entendre perquè és un ídol a Amsterdam i Barcelona. L'exjugador i exentrenador del Barça va ser un personatge admirat i influent dins i fora dels terrenys de joc i el seu llibre, on descobrim intimitats inèdites i sentències hilarants, ens serveix per seguir la seva estela. Una obra imprescindible per als culers.

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.