Amb les competicions aturades, sense la venda d'entrades, sense cobrar drets televisius perquè no hi ha partits i sense publicitat, els ingressos del Barça s'han reduït alarmantment. La crisi del coronavirus ha deixat l'entitat blaugrana sota mínims i sabent que, si no s'apliquen retallades internes, les pèrdues en el moment del tancament dels comptes seran milionàries. I per aquest motiu el Barça ha decidit aplicar un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), però fet a mida en alguns dels casos.

Una crisi més per a Bartomeu

Després d'un inici d'any negre per a Josep Maria Bartomeu, amb el polèmic acomiadament d'Ernesto Valverde, la crisi al vestidor pel cas Abidal o el BarçaGate, ara el president blaugrana ha hagut de fer un tomb radical en la direcció del transatlàntic culer. Per tal d'equilibrar xifres, el Barça es veu obligat a gastar menys, i la mesura adoptada després d'una reunió telemàtica de la junta directiva ha estat aplicar un ERTO a part dels treballadors (centrat en els empleats de cara al públic i que afecta aproximadament uns 540 treballadors), però sense efecte en els esportistes professionals, que sí que tindran una rebaixa del seu sou.

Gerard Piqué Josep Maria Bartomeu Barça Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

"La Junta Directiva ha decidit implementar una sèrie de mesures per pal·liar els efectes i reduir les afectacions econòmiques d’aquesta crisi", ha informat el club en un comunicat. I afegeixen que "es tracta de la presentació dels diferents expedients relatius a l’àrea esportiva (futbol i altres esports professionals), així com a la resta del personal no esportiu".

Tothom per igual, de moment

El club informa que en termes generals es tracta d'una "reducció de la jornada laboral" i que "aquests expedients es tramitaran davant del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, un cop el Club hagi compartit amb tot el seu personal, esportiu i no esportiu, tots els aspectes relatius a aquestes mesures".

Tomic Mirotic Barca Valencia Copa del Rei basquet EFE

EFE

Bartomeu no vol més guerres i, sense acord amb el vestidor del primer equip masculí de futbol, ha pres, de moment, una decisió salomònica: "La reducció proporcional de les retribucions previstes en els respectius contractes, mesures que el Club vol implementar seguint escrupolosament les normes formals laborals, sota els criteris de proporcionalitat, i sobretot equitat". Per tant, igualtat de rebaixa salarial en totes les seccions professionals.

Les mesures de la reducció salarial esportiva afectaran el primer equip masculí i femení de futbol, el Barça B i el Juvenil A de futbol, i els primers equips de bàsquet, handbol, hoquei i futbol sala, a més dels diferents treballadors esportius de l'entitat. Sense xifres oficials, caldrà esperar a veure si a tots ells se'ls aplica el 70% de rebaixa anunciat en un principi, o, en el cas del futbol, si s'adopta el 30% que s'estava negociant amb la plantillael 50% que proposa la FIFA o un altre percentatge.

Ara Bartomeu continuarà negociant amb els futbolistes del primer equip masculí i, en el cas de no arribar a un acord, s'aplicarà la mateixa mesura que a la resta de seccions professionals del club.

Messi Reial Madrid Barca EuropaPress

EuropaPress

Amb aquest nou escenari el Barça eixuga una mica uns deutes que podrien haver condemnat econòmicament aquest exercici i possiblement el de la temporada següent. I Bartomeu recondueix de certa manera l'economia del club a l'espera que torni la normalitat i es puguin acabar les diverses competicions. Sobretot resa perquè el futbol es reprengui i que tornin els ingressos que sempre han mantingut l'economia del Barça sanejada.

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.