La Copa Amèrica de vela és esport, és tradició, però també és tecnologia. I aquests dies també és un dels protagonistes al Mobile World Congress 2024. La competició esportiva reina del mar (i una de les punteres a nivell internacional en tots els terrenys) ha fet la seva incursió en el congrés més important de tecnologia a nivell mundial. I després de conèixer els plans de sostenibilitat que estan en marxa, també s'ha conegut una mica més a fons de tot allò que té a veure amb la tecnologia aplicada a la competició marítima que enguany tindrà lloc a Barcelona.

'La innovació tecnològica a la Copa Amèrica' ha estat el títol de la conferència que ha tingut com a protagonistes l'enginyer català Roger Frigola, membre del Team New Zealand i encarregat de machine learning i intel·ligència artificial aplicada, com també l'enginyer mallorquí Jaume Triay, de l'Alinghi Red Bull Racing suís i encarregat del disseny i optimització dels vaixells. Dos membres destacats de dos dels equips que competiran a la Copa Amèrica de vela enguany.

Jaume Triay Roger Frigola Team New Zealand Mobile World Congress MWC 2024 / Foto: Miquel Muñoz
Jaume Triay i Roger Frigola, durant l'acte al Mobile World Congress 2024 / Foto: Miquel Muñoz

La tecnologia és la base dels vaixells de la Copa Amèrica de vela

I en l'anomenada Fórmula 1 del mar el desafiament tecnològic es fa més present que mai. Tant Frigola com Triay han coincidit en dir que la gran velocitat que agafen els vaixells és per la feina de disminuir tot el possible la resistència, ja sigui contra el vent, l'aigua o altres aspectes. Els vaixells AC75, els protagonistes principals de la Copa Amèrica de vela, estan construïts al mil·límetre i tenint en consideració tots els aspectes després de molts mesos d'intensa feina.

Triay explica que "tot el que puguis posar a un vaixell es pot mesurar", que és clau per tenir dades i continuar apostant per com evolucionar l'embarcació. I també afegeix que "l'important és la tecnologia que hi ha al darrere". Però en aquesta línia Frigola concreta que no tot està permès i que les normatives s'han de complir: "Als vaixells la intel·ligència artificial està molt limita, potenciant la funció del regatista".

La idea és fer una gran feina, igual que els regatistes que estan a alta mar. Hi ha d'haver una comunicació constant i una transparència absoluta. I és obligada aquesta manera de treballar perquè la realitat és que els enginyers treballen a través de les simulacions per crear els vaixells. I un cop s'han creat i arriben a port queda molt poc marge de maniobra abans de la competició. A més, Roger Frigola apunta que un dels grans inconvenients és que "moltes vegades la tecnologia te l’has de fabricar tu" perquè aquests vaixells són molt específics. I tot i que treballen per diverses condicions de vent, sí que el fet de competir a Barcelona i no a Nova Zelanda fa que algunes coses canviïn a nivell tecnològic.

Roger Frigola Team New Zealand Mobile World Congress MWC 2024 / Foto: Miquel Muñoz
Roger Frigola, durant l'acte al Mobile World Congress 2024 / Foto: Miquel Muñoz

Barcelona, la ciutat desitjada pel futur de la Copa Amèrica de vela

I cada vegada queda menys per començar a competir. Jaume Triay ha explicat que el seu AC75, el de l'equip suís, ja està de camí a Barcelona. Pel que fa al vaixell de l'equip neozelandès encara s'està acabant de construir. Tot i això, està previst que el proper mes d'abril ja estiguin a Barcelona i els veiem per la costa catalana. Enguany es veurà un disseny amb més grandària del foil i menys pes, també sabent que la tripulació passarà de les 11 a les 8 persones, a més de saber que hi haurà la presència de ciclistes, cosa que alguns equips n'han contractat de professionals de l'especialitat.

També s'ha parlat de la sostenibilitat, de les embarcacions de suport de 0 emissions, o la manera de purificar l’aigua just després de saber-se l'acord entre la Copa Amèrica i Agbar per la bona gestió de l'aigua. I tant Roger Frigola com Jaume Triay, que estan vivint uns dies molt intensos de feina i no han pogut visitar el MWC, han acabat coincidint que el que desitjarien és que Barcelona es consolidés com la seu principal de la Copa Amèrica de vela: "Que Barcelona sigui la nova València".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!