Els clubs de la primera divisió d'Anglaterra han contactat amb la Premier League per expressar la seva preocupació sobre l'adquisició del Newcastle United per part d'un consorci saudita. Les diverses entitats que conformen la màxima divisió anglesa es troben en un estat de gran preocupació i estan pressionant per fer una reunió d'emergència de cara a la pròxima setmana, segons informa The Guardian.

La Premier League va anunciar el passat dijous que el Newcastle va ser venut a un grup format pel Fons d'Inversió Pública (PIF) de l'Aràbia Saudita, PCP Capital Partners i RB Sports & Media. El grup d'inversió va fer pública una oferta de 305 milions de lliures (359 milions d'euros) amb la qual van pretendre comprar el club durant abril del 2020. No obstant això, la transacció entre consorci i club va col·lapsar tres mesos més tard a causa de la desconfiança de la lliga anglesa, ja que es va veure pressionada a parar la venda a causa de preocupacions sobre la suposada pirateria de radiodifusió al país de la península aràbiga. 

St James Park Newcastle EFE

St James Park, estadi del Newcastle / EFE

Una xifra que intimida el món del futbol

Malgrat tot, el grup saudita va poder fer efectiva la compra del club la setmana passada gràcies al fet que es va aixecar la prohibició a BeIn Sports. I és que aquest canal és el titular dels drets televisius de retransmissió de la lliga anglesa a tot l'Orient Mitjà, però se li havia prohibit operar a l'Aràbia Saudita ja que es va veure involucrat en la disputa per pirateria.

Un cop aixecada la restricció, va desaparèixer l'obstacle que va fer que no es fes efectiva la compra l'any passat. Així doncs, segons informa Mundo Deportivo, el PIF de l'Aràbia Saudita, propietat de la monarquia i gestionat pel príncep hereu Mohamed Bin Salman, ha fet efectiva la compra de l'equip dirigit per Steve Bruce per 353 milions d'euros. Quantitat gairebé insignificant pels nous multimilionaris propietaris del club, ja que el seu patrimoni total és de 368.000 milions d'euros.

Propietari Fons Iversio Public Saudi Newcastle EFE

Yasir Al-Rumayyan, director del PIF i nou predsident del Newcastle / EFE

Tal com explica The Guardian, els clubs de la Premier League han expressat la preocupació, exposant que "la marca de la lliga es podria veure damnificada" pel PIF de l'Aràbia Saudita. A més a més, a St James Park pretenen començar una revolució trencant el mercat de fitxatges tal com van fer el PSG a l'any 2011 o el Manchester City al 2008.

La venda del Newcastle per part del seu ja expropietari Mike Ashley alegra a molts aficionats magpies ja que feia temps que es mostraven descontents amb la poca inversió d'Ashley en la plantilla i per certes decisions que havia pres.

 

Imatge principal: Afició del Newcastle animant / EFE