"Es convidarà a uns altres tres clubs perquè puguin unir-se abans de la temporada inaugural que començarà com més aviat millor". Aquesta frase del comunicat en el qual els 12 clubs fundadors anunciaven la creació de la Superlliga no és casual. I és que aquests 3 clubs tenen nom, Bayern de Munic, el Borussia Dortmund i el París Saint-Germain. De moment, els 3 es desmarquen d'un projecte sense cap mena de dubte beneficiós. Per què?

Mbappé PSG Bayern EFE

El Bayern i el PSG no accepten la seva entrada a la Superlliga / EFE

Al-Khelaïfi, lligall de peus i mans pels seus càrrecs

"Com no participar en la competició que reuneix als millors equips europeus quan estàs fent tot el possible per igualar-los?". Aquesta evident pregunta es fa aquest dilluns el diari L'Equipe en referència al París Saint-Germain, que si es nega a participar en la Superlliga corre el risc de quedar-se fora de la taula dels grans i, conseqüentment, a perdre les seves figures, com Mbappé o Neymar.

Més enllà que oficialment el PSG afirmi que acceptar la Superlliga seria "irrespectuós" per als clubs no participants, el cert és que la negativa ve 'obligada' per la figura de Nasser Al-Khelaïfi, president del club.

El qatarià lidera BeIN Sports, amb enormes interessos vinculats a la Champions League, és membre del comitè organitzador del Mundial de Qatar 2022, organitzat per la FIFA, i del comitè executiu de la UEFA. A més, des d'aquest dilluns també és el president de l'ECA, l'associació de clubs europeus, després de la renúncia al càrrec d'Agnelli, dirigent de la Juventus.

Per molt que vulgui, doncs, Al-Khelaïfi no pot acceptar tot d'un plegat fer que el PSG sigui un dels clubs fundadors d'una competició que va en contra de la UEFA i de la FIFA.

Erling Haaland Borussia Dortmund Champions Europa Press

Haaland podria tenir un altre motiu més per voler abandonar el Dortmund / Europa Press

El Bayern, el Dortmund i la 'regla 50 +1'

I a Alemanya? Per què el Bayern de Munic i el Borussia Dortmund s'oposen a la Superlliga? Com en el cas del PSG, de portes enfora per conservar valors com la igualtat d'oportunitats o la solidaritat. Rascant una mica, però, apareix un altre motiu que podria ser una causa important, la històrica regla 50 +1 per la qual es regeix la Bundesliga.

"Per competir a la Bundesliga, un club ha de tenir la majoria dels seus propis drets de vot. Dit d'una altra manera, el 50% més un vot ha d'estar en mans del club i els seus socis", afirmen al propi web de la Bundesliga, una mesura que es va prendre al seu dia per garantir que els membres dels clubs conservin el control general d'aquests.

Entrar a la Superlliga podria enviar en norris aquesta norma, un motiu de pes per rebutjar un projecte que està rebent tantes crítiques a nivell global.

 

Imatge principal: Al Khelaifi, el dia de la presentació de Neymar com a jugador del PSG / EFE